nieuws

Aegon hengelt eerste vergunning voor APF binnen

Archief 7470

Aegon hengelt eerste vergunning voor APF binnen

Bijna een jaar na de aankondiging hebben Aegon en dochterbedrijf TKP de eerste vergunning voor een Algemeen Pensioenfonds (APF) binnen van toezichthouder De Nederlandsche  Bank.  Het fonds krijgt de naam Stap Algemeen Pensioenfonds  -kortweg Stap genoemd- mee. Binnen een APF kunnen verschillende pensioenregelingen naast elkaar worden uitgevoerd.

Het nieuwe pensioenvehikel APF moet een oplossing  bieden voor werkgevers die niet meer verder willen of  kunnen bij  hun pensioenfonds- of verzekeraar. Vaak betreft het kleine ondernemingspensioenfondsen die door de lage rentestand met een zeer gebrekkige dekkingsgraad kampen. Ook biedt het APF werkgevers de mogelijkheid om over te stappen van een dure  DB-regeling naar een goedkopere DC-regeling (met minder garanties).

Een APF voert meerdere pensioenregelingen naast elkaar uit zonder dat ze één geheel vormen. Iedere regeling vormt een collectiviteitkring. Een klant kan kiezen voor een eigen kring, maar ook voor een gezamenlijke kring met anderen.  Door de  pensioenregelingen zo efficiënt mogelijk uit te voeren moeten de pensioenpremies zoveel mogelijk geld voor de werknemers opleveren. Tegelijk wordt bespaard door het gezamenlijk bekostigen van de bestuurlijke en administratieve werkzaamheden. Daarmee wordt ook tegemoetgekomen aan een veelgehoorde klacht in de pensioenwereld, namelijk de grote en toenemende bestuurlijke druk.

Onafhankelijk bestuur
Stap is opgericht met een startkapitaal van pensioenuitvoerder TKP en verzekeraar Aegon. Ondanks die financiering, staat Stap volledig op eigen benen en wordt het bestuurd door een onafhankelijk bestuur. Een raad van toezicht houdt toezicht op het pensioenfonds en het bestuur. Erno Kleijnenberg is benoemd als voorzitter van het bestuur. Hij was tot 1 oktober 2015 bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar ONVZ. Jacques Moors, voormalig bestuursvoorzitter van ziekenhuis Amstelland, is voorzitter van de raad van toezicht van Stap. Het bestuur is verantwoordelijk voor de collectiviteitkringen.

Aegon en TKP kondigde een jaar geleden al hun APF aan. Onder meer ASR, NN en Delta Lloyd hebben ook al een soortgelijke stap aangekondigd en een vergunning aangevraagd bij DNB. Achmea gaat helemaal geen verzekerd pensioen meer aanbieden en richt zich volledig op het APF.

Reageer op dit artikel