nieuws

PvdA kraakt pensioenplan D66

Archief 1839

PvdA kraakt pensioenplan D66

Regeringspartij PvdA kraakt het plan van oppositiepartij D66 voor een nieuw pensioenstelsel. Tweede Kamerlid Roos Vermeij noemt het een “regelrechte aanval op ons collectieve pensioenstelsel” en stelt dat D66 zich hiermee kroont als de “partij van de ieder voor zich-politiek.” Eerder deze week was het Verbond van Verzekeraars wel positief over het plan.

“Als het aan D66 ligt, gaat het pensioenstelsel op de schop, introduceren we marktwerking tussen pensioenfondsen en leggen we alle risico’s bij deelnemers. Dat heet in D66-termen ‘eigen baas'”, zo vat Vermeij het plan samen. “Ik noem dat gewoonweg de ideologie van het individualisme, en opkomen voor het belang van de ‘happy few’.”

D66 pleit in haar plan onder meer voor individuele pensioenpotjes en verplicht doorbeleggen na  pensionering. Vermeij: “Kortom, onzekerheid, onzekerheid en nog eens onzekerheid. Het voorstel biedt dan ook geen enkele oplossing voor mensen die in hun werkende leven het meest gebaat zijn bij een goed pensioen. Over mensen met zware beroepen rept de partij al helemaal niet. De partij van Pechtold schiet wederom door in haar ideologie van individualisme en wil dit opleggen aan heel Nederland. De PvdA staat juist pal voor een collectief en solidair stelsel waarin we mensen met redelijke zekerheid een goede pensioenuitkering kunnen beloven.”

Reageer op dit artikel