nieuws

Onteigende beleggers SNS kunnen niet verder procederen tegen DNB

Archief 836

Het is voor gedupeerde beleggers niet mogelijk om via de bestuursrechter een rechtszaak te voeren tegen DNB over de rol die de toezichthouder had in de nationalisatie van SNS Reaal drie jaar geleden. Alleen SNS zelf zou een procedure kunnen aanspannen, zo heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vanochtend geoordeeld.

Bij de nationalisatie van SNS Reaal werden alle effectenhouders onteigend. Zij verenigden zich en protesteerden daartegen, maar de Raad van State verklaarde dat protest ongegrond. Daarna richtten de bezwaren van de beleggers zich tegen het besluit van DNB om SNS Bank op te leggen het kernkapitaal aan te vullen op straffe van intrekking van de bankvergunning. SNS slaagde er niet in de buffers te vergroten en werd daarna genationaliseerd. De rechtbank Rotterdam stelde de beleggers eerder in het ongelijk.
Het CBb oordeelt nu dat de beleggers geen beroep kunnen instellen tegen het DNB-besluit, omdat zij een afgeleid belang hebben. “Volgens de Algemene wet bestuursrecht mag alleen degene wiens belang rechtstreeks bij een besluit betrokken is, daartegen bij de bestuursrechter procederen.” Dat is SNS in dit geval. Tegen de uitspraak van het college is geen beroep mogelijk.

Lees de uitspraak van het CBb over de zaak van de SNS-beleggers tegen DNB

Reageer op dit artikel