nieuws

Mercer: Verdubbeling pensioenpremies dreigt

Archief 1219

Mercer: Verdubbeling pensioenpremies dreigt

Werkgevers met een pensioenregeling op basis van middelloon of eindloon worden bij contractverlening mogelijk geconfronteerd met een verdubbeling van de pensioenpremies. Hiervoor waarschuwt adviesbureau Mercer. Oorzaak is de verlaging van de rente naar 0% door de Europese Centrale Bank.

Voor een gemiddelde werkgever vormt de pensioenregeling zo’n 20% van de loonkosten. Door de verlaging van de kapitaalmarktrente zullen de pensioenpremies met maar liefst 50 tot 100% stijgen. In extreme gevallen is te verwachten dat de stijging van de pensioenpremie zelfs meer dan 150% bedraagt. Mercer voorziet dat voor veel werkgevers de pensioenpremie zal stijgen naar 30 tot 40% van de loonkosten.

Enorme schok
Volgens Mercer komt de rekening van de renteverlaging door de ECB uiteindelijk bij de werkgevers te liggen. Rob de Groot, senior consultant bij Mercer: “Neem een bedrijf dat vijf jaar geleden een pensioencontract heeft afgesloten tegen een hoge kapitaalrente. Dit bedrijf heeft nu in verhouding lage premietarieven. Binnenkort wordt de directie geconfronteerd met contractverlenging en wordt opnieuw een prijs voor de volgende contractperiode vastgesteld. Dat zal nu gebeuren op basis van 0% rente. Voor verzekeraars die een garantietarief afgeven van 2,5%, geldt dat ze die rentegarantie moeten gaan inkopen. De werkgever draait op voor die kosten. Bij verlenging van de contracten zullen de premies de pan uitrijzen en dat brengt een enorme schok teweeg.”

Marktaanbod krimpt
Een bijkomend probleem voor werkgevers is dat het marktaanbod van middelloon- en eindloonregelingen steeds beperkter wordt door de Solvency II-kapitaalvereisten. “Er is weinig concurrentie op de markt waar het gaat om middelloon- en eindloonregelingen. Dat zorgt ervoor dat er geen prijsdruk kan ontstaan. Het aantal aanbieders wordt steeds kleiner met als gevolg dat de voorwaarden waaronder dit soort regelingen worden aangeboden, steeds strikter worden”, aldus De Groot.

Reageer op dit artikel