nieuws

Levensverwachting blijft stijgen

Archief 1455

Levensverwachting blijft stijgen

Mensen in Nederland leven gemiddeld vijf jaar langer na hun 65ste dan bij de invoering van de AOW in 1956. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Gemiddeld hebben mannen en vrouwen na de voormalige pensioenleeftijd nog 19,7 jaar voor de boeg.

De resterende levensverwachting van een 65-jarige in 2015 is 18,2 jaar voor mannen en 20,9 jaar voor vrouwen. Zestig jaar geleden konden mannen nog 13,9 jaar en vrouwen 14,9 jaar verwachten te leven. De oplopende levensverwachting is slechts nieuws voor de levensverzekeraars, die hun langlevenrisico moeten afdekken.

Roken
Sinds 1980 is de levensverwachting voor mannen sneller gestegen dan die van vrouwen. Bij de verklaring van deze ontwikkeling speelt roken een belangrijke rol. Mannen zijn eerder en massaler begonnen met roken maar ook eerder massaal gestopt. Doordat het effect van roken vertraagd doorwerkt op de sterfte, is de levensverwachting voor vrouwen tot nu toe minder toegenomen dan voor mannen.

Kans om honderd te worden
De kans om honderd te worden is steeds groter geworden. Van de vrouwen die nu 65 jaar zijn, zal naar verwachting 6,0 procent de honderd jaar bereiken, van de mannen 3,0 procent. In 1956 was die kans ongeveer zes keer zo klein. Van de 65-jarige vrouwen heeft 1,2 procent de honderdste verjaardag mogen vieren, van de mannen 0,4 procent.

Medisch-technologische doorbraken
De verwachting is dat de stijgende trend van de resterende levensverwachting van 65-jarigen in de toekomst doorzet. Voor 2060 zal de resterende levensverwachting volgens de prognose 25,0 jaar zijn, en lopen de marges uiteen van 20,5 tot 29,5 jaar. Het CBS houdt daarbij rekening met onzekerheden als de medisch-technologische doorbraken maar ook met minder gezond gedrag bij nieuwe generaties.

Reageer op dit artikel