nieuws

Chinese toezichthouder neemt Anbang onder de loep

Archief 6075

Chinese toezichthouder neemt Anbang onder de loep

Vivat-eigenaar Anbang ligt onder het vergrootglas bij de Chinese toezichthouder op het verzekeringswezen. Die maakt zich zorgen over de expansiedrift van het bedrijf, dat de afgelopen jaren voor miljarden aan overnames heeft gedaan.

Anbang krijgt binnenkort bezoek van een speciaal samengesteld team van de China Insurance Regulatory Commission (CIRC), dat meer zicht moet krijgen op de bedrijfsvoering bij de verzekeringsgroep. De laatste twee jaar was Anbang een van China’s meest actieve bedrijven wat betreft internationale overnames. Behalve Vivat werden onder meer voor miljardenbedragen het Waldorf Astoria-hotel in New York en Strategic Hotels & Resorts overgenomen. Met het Marriott-concern was Anbang verwikkeld in een strijd om de aankoop van de Amerikaanse Starwood-hotelketen; de prijs liep op tot 14 miljard dollar voordat de Chinezen zich eind maart terugtrokken.

Verstoorde balans
Volgens een Anbang-woordvoerder is de verzekeraar niet op de hoogte gesteld van het aanstaande bezoek van het inspectieteam. De CIRC heeft het toezicht op beleggingen van verzekeraars in onroerend goed en niet-beursgenoteerde aandelen verscherpt. De toezichthouder is bezorgd over het toenemende aantal vastgoedovernames door verzekeraars; de CIRC vindt dat het overnamegeweld de balans tussen liquiditeit en langetermijnverplichtingen verstoort.
Vorige week nog kreeg levensverzekeraar Sino inspecteurs over de vloer. Dat had naar verluidt te maken met dubieuze aandelentransacties bij het management.

Kortlopende polissen
De leventak van Anbang leunt sterk op kortlopende levensverzekeringen die uitkeren vanaf een periode van twee jaar. In maart waarschuwde de CIRC levensverzekeraars nog om de verkoop van dergelijke polissen aan banden te leggen omdat tegenvallende beleggingsopbrengsten de capaciteit om uit te keren op expirerende levensverzekeringen sterk ondermijnen.
Naast Vivat zijn ook de Belgische banktak van Delta Lloyd en de Belgische verzekeraar Fidea in handen van Anbang.

Reageer op dit artikel