nieuws

Chemische fabriek wacht golf aan schadeclaims

Archief 1999

Chemische fabriek wacht golf aan schadeclaims

De Dordtse chemische fabriek Chemours en haar aansprakelijkheidsverzekeraar(s) wachten minimaal vijf collectieve schadeclaims voor gezondheidsschade die het bedrijf bij omwonenden en (voormalige) werknemers zou hebben veroorzaakt. Chemours, een spin-off van de Amerikaanse chemiereus DuPont, stootte jarenlang de mogelijk kankerverwekkende stof perfluoroctaanzuur -kortweg C8- uit bij de productie van Teflon. Daarnaast zouden voormalige werknemers zwangerschapsproblemen hebben gekregen bij de productie van Lycra.

Gisteren maakte het Bureau Beroepsziekten van vakbond FNV bekend financiële genoegdoening te willen van Chemours/DuPont in de zogeheten Lycrazaak. Enkele tientallen vrouwen zouden van halverwege de jaren 70 tot 2006 (toen de fabriek werd gesloten) bij de productie van Lycra zijn blootgesteld aan het kleurloze oplosmiddel DMAc. Veel van deze vrouwen kregen naderhand te maken met ernstige zwangerschapsproblemen, waaronder miskramen, geboorteafwijkingen en baarmoederhalskanker. DuPont wist begin jaren 80 al van de gevaren van DMAc voor zwangere vrouwen en werkte naar eigen zeggen met strenge veiligheidsvoorschriften die onder meer het gebruik van handschoenen verplicht stelden. Op een onlangs opgedoken video uit 1986 is echter te zien dat vrouwen met blote handen de kwaliteit van de garens controleerden.

Bloedtest
In de andere zaak draait het om de uitstoot van C8 bij de productie van Teflon. De mogelijk zeer kankerverwekkende stof werd in 2012 vervangen door een ander ingrediënt en staat sinds 2013 officieel te boek als zeer gevaarlijke stof. Hoewel het gebruik van de stof als zodanig niet verboden was, hebben de provincie Zuid-Holland en de Omgevingdienst Zuid-Holland Zuid al aangifte gedaan tegen de fabriek omdat deze slechts een vergunning had om de stof op het water te lozen. Uit onderzoek is vast komen te staan dat DuPont alleen al in de periode 1985-2001 zo’n 500 kilo C8 per jaar de lucht in blies.

Met name de Teflon-zaak heeft voor veel onrust gezorgd bij omwonenden van de fabriek en buurgemeenten als Papendrecht en Sliedrecht. Alleen al bij het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht hebben meer dan 300 inwoners van Dordrecht al een bloedtest ondergaan om de aanwezigheid van C8 vast stellen. Uit onderzoek van het RIVM is inmiddels gebleken dat een flink deel van de nabije omgeving van de fabriek is blootgesteld aan te hoge waarden van de giftige stof. Inmiddels zijn er al meer dan vijf bureaus en claimstichtingen waar mensen zich kunnen melden die menen slachtoffer te zijn geworden van de C8-uitstoot, variërend van juridische bureaus uit de omgeving van Dordrecht tot aan een advocatenkantoor uit Eindhoven. Bij het initiatief C8 Claim hebben zich inmiddels als meer dan 200 mensen gemeld, vertelt jurist Eric Meijer van het Zwijndrechtse juridische adviesbureau Pelican Key. “Het issue is hier vooral om aan te tonen wanneer C8 omslaat in een kankerwekkende stof.” Als dit is aangetoond zijn er volgens Meijer “nog wel een stuk of tien trappen te nemen voordat het een verzekeringskwestie wordt.”

Jack de Vries
In Amerika zijn maar liefst 3.500 aansprakelijkheidszaken aangespannen tegen DuPont dat in Parkersburg, West-Virgina, ook een Teflon-fabriek heeft waar ook met C8 werd gewerkt. In oktober vorig jaar kende een Amerikaanse rechtbank een vrouw een schadevergoeding van $ 1,6 miljoen. Zij zou nierkanker hebben opgelopen doordat DuPont daar ook loosde op het water.

Volgens Chemours staan de Amerikaanse en de Nederlandse zaak los van elkaar. Bij de Nederlandse vestiging van Chemours trad voormalig CDA-spindoctor en staatssecretaris Jack de Vries onlangs toe tot de raad van commissarissen met communicatie als specialisatie, zo wist Follow the Money te onthullen.

Reageer op dit artikel