nieuws

Boete van € 350.000 voor ASR Bank

Archief 2365

ASR Bank heeft eerder deze maand van De Nederlandsche Bank (DNB) een boete van € 350.000 gekregen voor een onjuiste voorstelling van zaken van haar solvabiliteit. Anders dan werd voorgespiegeld, kampte de bank-dochter van ASR in het voorjaar van 2015 enkele maanden met een negatieve solvabiliteit.

Conform de regelgeving moet ASR Bank altijd minimaal een totale kapitaalratio van 8% hebben. Nadat DNB in maart 2014 op basis van onderzoek naar de prudentiële beheersomgeving bij ASR Bank met aanbevelingen kwam, lichtte de bank de toezichthouder in maart 2015 zelf in dat zij een fout had gemaakt bij de berekening van het toetsingsvermogen. Er was de berekening verzuimd om de achtergestelde leningen af te trekken, terwijl dit wel vereist is.

Feitelijk negatief
Naar aanleiding van de melding constateerde DNB dat de solvabiliteit van ASR Bank in januari en februari 2015 feitelijk negatief was. Door vrijwel direct de achtergestelde leningen te verkopen werd de overtreding ongedaan gemaakt en kwam het solvabiliteitspercentage weer boven het minimale niveau.
ASR Bank krijgt voor deze overtreding een sterk gematigde boete van € 350.000, waar het basisbedrag op € 2.000.000 ligt. DNB houdt daarbij rekening dat ASR Bank de overtreding zelf heeft gemeld en hersteld en zich ook “constructief en transparant” heeft opgesteld richting de toezichthouder.

Reageer op dit artikel