nieuws

Beursgang ASR nog voor de zomer een feit

Archief 1612

ASR heeft vandaag bekend gemaakt nog voor de zomer een beursgang naar Euronext Amsterdam te maken. In een persbericht laat de verzekeraar weten dat “de aanbieding, de omvang van de aanbieding en het tijdstip daarvan onder andere afhankelijk zijn van de marktomstandigheden. Onvoorziene omstandigheden daargelaten zou de IPO tijdens het tweede kwartaal van 2016 gelanceerd kunnen worden.”

ASR laat weten de voorgenomen beursgang te zien “als de logische volgende stap om de gehele groep naar de private markt terug te laten keren.” In oktober 2008 heeft de Nederlandse staat de Nederlandse onderdelen van de Fortis Groep genationaliseerd, wat leidde tot de afsplitsing van Fortis Verzekeringen dat nu opereert als het zelfstandige ASR. Hoewel de onderneming werd overgenomen door de Nederlandse Staat, benadrukt de verzekeraar nooit staatssteun te hebben ontvangen. De Staat zal via NLFI (de beheerder van staatsparticipaties in de financiële sector) na de beursgang nog ‘een aanzienlijk belang’ in ASR behouden, hoewel het voornemen er is om dit belang op den duur volledig af te bouwen.

Politiek
Minister Dijsselbloem van Financiën heeft vanaf het moment van nationalisatie aangegeven dat deze investering van tijdelijke aard zou zijn. Daarnaast sprak de minister eind vorig jaar al zijn voorkeur uit voor een beursgang, iets wat werd onderstreept door ASR-baas Jos Baeten. Begin dit jaar liet ook de Tweede Kamer weten de beursgang te ondersteunen.

Verheugd
Baeten is verheugd met de beursgang: “Binnen ASR staat aandacht voor de behoeften en belangen van klanten centraal. Daarnaast zijn expertise in prijsstelling, acceptatie en claims management, strikte kostenbeheersing en een solide financieel kader belangrijke elementen in onze bedrijfsvoering. Ik ben verheugd dat we, met de inzet van alle expertise en ervaring die binnen ASR aanwezig is, in staat zijn geweest om sterke resultaten te laten zien. We zien uit naar de nieuwe fase als geprivatiseerde onderneming. Ik wil onze klanten, onze intermediairs, onze medewerkers en onze aandeelhouder bedanken voor hun vertrouwen en steun. Ik kijk er naar uit om waarde te blijven leveren voor al onze stakeholders.”

Volgens het FD wordt de beursgang van ASR op basis van het vermogen en de winstgevendheid waarschijnlijk de op een na grootste beursgang dit jaar, na die van de lichttak van Philips.

 

Reageer op dit artikel