nieuws

Beursgang ASR levert maximaal € 3,3 miljard op

Archief 2710

De terugkeer van verzekeraar ASR aan de Amsterdamse beurs op 10 juni levert volgens de huidige inschattingen tussen de 2,7 en 3,3 miljard euro op. Dit blijkt uit de vandaag gepresenteerde prospectus van de verzekeraar en overheidsaandeelhouder NLFI. Vanwege de nakende beursgang maakte ASR tegen haar gewoonte in ook de kwartaalcijfers over 2016 bekend.

Over 11 dagen kan er weer publiek gehandeld worden in aandelen van ASR, nadat de verzekeraar in 2008 als onderdeel van het genationaliseerde Fortis van de beurs werd gehaald. In eerste instantie wordt nu 40% van totale aantal aandelen verhandeld. De uiteindelijke prijs en het exacte aantal aandelen zullen op of rond 9 juni bekend worden gemaakt.

Intermediaire distributiekanaal
In de prospectus omschrijft ASR zich als een “vooraanstaande Nederlandse verzekeraar met een uitgebreid productaanbod voor haar klanten.” De verzekeraar hecht nadrukkelijk aan haar “leidende positie” in het intermediaire distributiekanaal. “Deze leidende positie biedt ASR significante voordelen in termen van de duur van klantrelaties, het behoud van klanten en het inzicht in het claimgedrag van klanten. Met het online merk Ditzo, meent ASR goed te anticiperen op mogelijke ontwikkelingen in de richting van directe distributie.”

Kwartaalcijfers
In het licht van de beursgang maakt ASR ook anders dan gebruikelijk kwartaalcijfers bekend. De nettowinst groeide flink van € 184 miljoen in het eerste kwartaal van 2014 naar € 214 miljoen in het eerste kwartaal van 2016, hoofdzakelijk door een eenmalige bate. Het premie-inkomen daalde licht van € 1,64 miljard naar € 1,62 miljard. Het onderliggende resultaat voor schade daalde van € 34 miljoen naar € 32 miljoen. Bij Leven pluste de verzekeraar: van € 102 miljoen naar € 121 miljoen. De verzekeraar zag haar nieuwe premie-inkomen in dit segment ook toenemen, van € 56 miljoen naar € 66 miljoen, hoofdzakelijk door de aankoop van uitvaartverzekeraar NIVO eind vorig jaar.

Reageer op dit artikel