nieuws

AO-portefeuille geeft NN kopzorgen

Archief 2836

AO-portefeuille geeft NN kopzorgen

Een ongunstige schadelast bij de individuele arbeidsongeschiktheidsverzekeringen heeft de winstgevendheid bij de schadetak van Nationale-Nederlanden stevig onder druk gezet. Dit blijkt uit de cijfers over het eerste kwartaal die de verzekeraar vanmorgen presenteerde. In het Nederlandse ‘non-life’ segment bleef 9 miljoen aan winst over, een daling van 61,5% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015.

“Het schadebedrijf en vermogensbeheer houden onze volle aandacht”, stelde CEO Lard Friese in een toelichting op de cijfers. “We gaan door met invoeren van maatregelen die de underwriting en efficiency moet verbeteren.” Bij het vermogensbeheer begint de eind vorig jaar aangescherpte strategie volgens Friese al zijn vruchten af te werpen, waarbij hij wees op enkele behaalde beleggingsprijzen.

Hypotheekmarkt
Betere resultaten had NN te melden over de activiteiten bij het levenbedrijf en bij NN-bank. De levensverzekeraar profiteerde van betere beleggingsresultaten en NN-bank groeide flink door de aantrekkende hypotheekmarkt en meer omzet in deposito’s. “Als we kijken naar nieuwe productie behoort NN Bank in Nederland nu tot de top 5. Onze hypotheekportefeuille groeide van € 10,5 mrd aan het einde van 2015 naar € 10,9 mrd nu.”

Het onderliggende resultaat bij alle activiteiten bleeft vrijwel ongewijzigd: € 305 mln in het eerste kwartaal van 2016 v.s. € 304 mln in dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 44% van € 485 mln in het eerste kwartaal van 2015 naar € 270 mln nu, al profiteerde NN vorig jaar nog van een eenmalige bate terwijl er nu juist afgeboekt moest worden door een slechter beleggingsresultaat bij het Japanse levenbedrijf.

Inkoopprogramma
De Solvency II ratio steeg van 239% ultimo 2015 naar 241% nu. De verzekeraar maakt vandaag ook bekend de komende 12 maanden € 500 miljoen aan aandelen terug te kopen om de kapitaalspositie verder te versterken.

Reageer op dit artikel