nieuws

Oud-tussenpersoon verliest zaak tegen Reaal

Archief 4341

Voormalig tussenpersoon Ron Kuiper heeft de zaak die hij had aangespannen tegen Reaal verloren. Vorige week besliste de rechtbank dat de verzekeraar in haar optiek niet verantwoordelijk is voor het faillissement van Kuipers adviesbedrijf in 1998. Kuipers overweegt tegen de beslissing van de rechtbank in beroep te gaan.

Oud-tussenpersoon verliest zaak tegen Reaal

Het draait in deze zaak om het faillissement van het Amsterdamse adviesbedrijf Sans Préjudice, dat begin jaren 90 werd opgericht door Ron Kuiper. Het bedrijf raakte enkele jaren later betrokken bij hypotheekfraude. Het makelaarskantoor waarvoor Kuiper bemiddelde leverde vervalste gegevens aan.

Hoewel Kuiper naderhand werd vrijgesproken in de rechtszaak tegen het frauderende makelaarskantoor, was de kwestie het begin van het einde van diens adviesbedrijf. Het Hooge Huys, een hypotheeklabel dat uiteindelijk opging in Vivat-dochter Reaal, zou volgens Kuipers moedwillig collega-geldverstrekkers hebben gemaild met een verzoek om informatie over Sans Préjudice om hen vervolgens te adviseren geen zaken meer met Kuiper te doen.

Het leidde er volgens de oud-adviseur toe dat klanten en kredietverstrekkers zich van hem afkeerden waardoor inkoopcombinatie DAK uiteindelijk het faillissement voor zijn bedrijf aanvroeg. Reden voor Kuiper om enkele miljoenen euro’s schadevergoeding van Reaal te eisen.

De rechtbank volgt de redenatie van Kuiper echter niet. Tot diens teleurstelling: “Volgens de rechter heb ik onvoldoende aangetoond dat het Hooge Huys grote klanten van mij heeft benaderd met de mededeling dat ik een oplichter zou zijn. Mochten we in hoger beroep gaan, dan zullen we daar nog meer bewijzen voor aandragen. Mijn advocaat is er wel van overtuigd dat hij deze uitspraak van tafel kan krijgen. “

Reageer op dit artikel