nieuws

Korting pensioenen lijkt onvermijdelijk

Archief 1028

Korting pensioenen lijkt onvermijdelijk

De grote pensioenfondsen houden er ernstig rekening mee dat ze volgend jaar moeten  gaan  korten op de  pensioenen van hun deelnemers. Dit  blijkt uit een rondvraag van persbureau ANP bij de bestuurders van onder meer ABP, metaalfonds PMT en zorgfonds PFZW. De lage rente is debet aan de benarde financiële positie van de fondsen.

“Kortingsmaatregelen in 2017 komen met de dag dichterbij”, zei directeur Guus Wouters van metaalfonds PMT. ,,We verkeren in de gevarenzone”, benadrukte ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool. “Er blijft een aanzienlijke kans dat we de pensioenen in 2017 voor het eerst in ons bestaan moeten verlagen”, aldus directeur Peter Borgdorff van zorgfonds PFZW.

Kritische grens
Eind dit jaar wordt besloten welke maatregelen fondsen precies moeten nemen om hun situatie te verbeteren. Daarvoor wordt gekeken naar hoe ze er dit jaar gemiddeld voorstonden. “De kritische grens waarbij aan een verlaging niet meer te ontkomen valt, ligt op ongeveer 90 procent. Daar zitten we wel erg dichtbij”, aldus Eric Uijen, algemeen directeur van het Pensioenfonds van de Metalektro (PME). “Instrumenten zoals niet indexeren en premie verhogen zijn al ingezet”, zo staat in de verklaring van ABP. Er rest volgens het fonds daarom dus nog één middel als de dekkingsgraad eind december onder de 90 procent zou staan: lagere uitkeringen.

Gemiddelde
De graadmeter is bij PME inmiddels teruggezakt tot 90,8 procent, waardoor het gemiddelde over het afgelopen jaar op 95,8 procent komt. PFZW scoort nog slechter, met een dekkingsgraad van 88,9 procent en een gemiddelde van 95 procent. ABP kent nu een gemiddelde van 96,8 procent en PMT staat op 96,7 procent. Van de grote fondsen staat alleen bpfBOUW er nog redelijk voor, met een gemiddelde score van 108,8 procent.

Reageer op dit artikel