nieuws

DNB hoeft geen schade te betalen in goudzaak

Archief 847

DNB hoeft geen schade te betalen in goudzaak

De Nederlandsche Bank (DNB) hoeft toch geen 4,8 miljoen euro schadevergoeding te betalen aan het Pensioenfonds Vereenigde Glasfabrieken. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) haalde dinsdag een streep door een eerder vonnis van de rechtbank in Rotterdam in de zogeheten goudzaak.

DNB moest het geld van de rechter betalen omdat de toezichthouder het pensioenfonds jaren terug ten onrechte op de vingers tikte omdat het fonds te veel in goud zou beleggen. Dat dit besluit in hoger beroep wordt teruggedraaid, komt omdat het fonds volgens het CBb niet aannemelijk heeft kunnen maken dat het daadwerkelijk schade heeft geleden als gevolg van het handelen van DNB.

Het gaat om een zaak die al lange tijd loopt. Het pensioenfonds breidde in oktober 2009 zijn beleggingen in fysiek goud uit. DNB vond dat het daarmee te veel risico nam en gaf het fonds de aanwijzing zijn beleggingen in goud af te bouwen.

Er werd tot de hoogste rechter doorgeprocedeerd om de vraag of de ingreep van DNB wel door de beugel kon, daarna begon het gesteggel over een schadevergoeding. De rechtbank koos voor een model waarbij het beleid van het pensioenfonds zelf het uitgangspunt was. Het PVG had zich voorgenomen een deel van het goud te verkopen als de koers boven 1.500 dollar kwam (dat gebeurde op 20 april 2011), een deel als de prijs boven de 1.600 dollar uitkwam (vanaf 22 juli 2011) en een deel als de prijs boven de 1.700 dollar kwam (dat was op 8 augustus 2011).

Het college van beroep oordeelt nu dat het pensioenfonds niet voldoende heeft onderbouwd dat het de goudbeleggingen in de periode van zomer 2011 tot zomer 2013, toen de goudprijs zich op een plateau bevond, verkocht zou hebben. Vanaf de zomer van 2013 was de prijs weer dusdanig gedaald dat het fonds er geen hogere opbrengst voor zou hebben gekregen dan het nu kreeg bij de verplichte verkoop in 2011, aldus de rechter.

(ANP)

Reageer op dit artikel