nieuws

Alleen bij grootwinkelbedrijf stijgt werkloosheid nog

Archief 779

Alleen bij grootwinkelbedrijf stijgt werkloosheid nog

De daling van de werkloosheid zet door. In maart waren 574 duizend mensen werkloos, 6,4 procent van de beroepsbevolking. In december vorig jaar zat nog 6,6% van de beroepsbevolking zonder baan thuis. Enige dissonant is het grootwinkelbedrijf, waar de werkloosheid juist toenam, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal werklozen daalde in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 5.000 per maand. Het UWV telde eind maart 470 duizend WW-uitkeringen en verstrekte in het eerste kwartaal van dit jaar 151 duizend nieuwe WW-uitkeringen, 15 duizend minder (-9%) dan in dezelfde periode van 2015. Vanuit alle sectoren nam het aantal nieuwe WW-uitkeringen af, met uitzondering van het grootwinkelbedrijf waar het aantal uitkeringen bijna verdubbelde. In de sector zorg en welzijn nam het aantal nieuwe uitkeringen met 27% af.

25-plussers
De daling van de werkloosheid in de laatste drie maanden is hoofdzakelijk toe te schrijven aan 25-plussers. Bij 25- tot 45-jarigen daalt de werkloosheid al twee jaar vrijwel continu. In maart was 4,9% werkloos. De daling onder 45-plussers is eind vorig jaar ingezet. Van hen was 6,1% werkloos. De werkloosheid onder jongeren is de laatste maanden daarentegen wat opgelopen en kwam afgelopen maand uit op 11,4%.

In februari 2014 piekte de werkloosheid met bijna 700 duizend werklozen. Toen was 7,9% van de beroepsbevolking werkloos. Sindsdien is de de werkloosheid bijna ononderbroken afgenomen.

Reageer op dit artikel