nieuws

Advocaat pensioenfonds houdt onbevredigend gevoel over aan goudzaak

Archief 1818

Advocaat pensioenfonds houdt onbevredigend gevoel over aan goudzaak

Wel schuldig, maar niet verantwoordelijk voor de schade. Zo vat hoogleraar Pensioenrecht Erik Lutjens de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in de zogeheten ‘goudzaak’ samen. Het College bepaalde eerder deze week dat toezichthouder De Nederlandsche Bank geen 4,8 miljoen euro schadevergoeding hoeft te betalen aan het Pensioenfonds Vereenigde Glasfabrieken (PVG) voor misgelopen rendement door verplichte verkoop van haar beleggingen in goud.

De rechtbank Rotterdam oordeelde eerder nog dat DNB het pensioenfonds 4,8 miljoen euro schadevergoeding moest betalen vanwege een foutieve aanwijzing. De toezichthouder beval het pensioenfonds in 2009 haar beleggingen in fysiek goud terug te draaien. Een onterechte aanwijzing oordeelde de rechter tot in hoogste instantie en voldoende reden om schadevergoeding toe te kennen wegens misgelopen rendement.

Niet aannemelijk
Dat dit besluit in hoger beroep wordt teruggedraaid, komt omdat het fonds volgens het CBb niet aannemelijk heeft kunnen maken dat het daadwerkelijk schade heeft geleden als gevolg van het handelen van DNB. Waar de rechter eerder nog uitging van de waarde van het goud op het moment dat het fonds het in tranches had willen verkopen, stelt het CBb nu dat het fonds onvoldoende heeft onderbouwd dat het fonds de beleggingen daadwerkelijk zou hebben verkocht.

Lutjens, die het PVG in deze zaak vertegenwoordigde: “Het CBb volgt de redenatie dat de goudprijs op de voorgenomen verkoopmomenten lager lag dan ten tijde van de gedwongen verkoop. Langs die redenatie is er geen schade, terwijl de schade daadwerkelijk is ontstaan op het moment van de aanwijzing van DNB. Inmiddels is de waarde namelijk wel weer op het oude hoge niveau.”

‘Onbevredigende  afloop’
De hoogleraar Pensioenrecht spreekt van een “onbevredigende afloop”, temeer er na de uitspraak van het CBb geen beroepsmogelijkheden meer zijn voor het fonds. “Wel schuldig, maar geen schade, is helaas de conclusie. Je weet dat een herbeoordeling door een hogere beroepsinstantie tot een andere uitkomst kan leiden, maar het blijft toch teleurstellend.”

Reageer op dit artikel