nieuws

‘Stel aansprakelijkheidspolis verplicht voor hondeneigenaren’

Archief

‘Stel aansprakelijkheidspolis verplicht voor hondeneigenaren’

Voor bezitters van een hond zou een aansprakelijkheidsverzekering verplicht moeten worden gesteld, betoogt Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht (JBL&G). Het letselschadebureau stelt dat slachtoffers van hondenbeten vaak met lege handen staan omdat het baasje van de dader geen aansprakelijkheidsverzekering heeft.

Jaarlijks zijn er ongeveer 150.000 bijtincidenten. In een op de drie gevallen heeft de gebeten mens medische zorg nodig, aldus het bureau. “Onze letselschadejuristen maken regelmatig mee dat veroorzakers van ongevallen niet verzekerd zijn. Slachtoffers van letselschade aangericht door honden blijven dan vaak zitten met de schade omdat er soms helemaal niets te halen valt, want van een kale kip kun je niet plukken. Of omdat het slachtoffer beslag moet laten leggen om aan zijn recht te kunnen komen.” Dat gaat dan vaak gepaard met een rechtszaak met bijbehorende kosten. “En ook dan is het maar afwachten of de veroorzaker van het letsel over financiële middelen beschikt om de schade te vergoeden.”
Een verplichte AVP is een goedkope oplossing, vindt Steffy Roos du Maine, eigenaar van JBL&G. “Bij vrijwel alle verzekeraars is het hele gezin, plus hond, voor nog geen € 4 per maand verzekerd.” Ze trekt de parallel met de verplichte WA-verzekering voor automobilisten. “Een hond kan net zo gevaarlijk zijn als een auto, blijkt uit de praktijk.”

Reageer op dit artikel