nieuws

David Knibbe, voorzitter Verbond van Verzekeraars: ‘Als wij niet vernieuwen, doet iemand anders het wel voor ons’

Archief

David Knibbe, voorzitter Verbond van Verzekeraars: ‘Als wij niet vernieuwen, doet iemand anders het wel voor ons’

David Knibbe (44) van NN gaf zijn eerste interview aan am: als nieuwe voorzitter van het Verbond van Verzekeraars. Hij sprak onder andere over zijn doelstellingen, het intermediair en het provisieverbod.

Op de vraag wat Knibbe bij het Verbond boven aan zijn lijstje heeft staan, zegt hij: “Het liefst zou je willen dat bij de grote discussies de betrokken maatschappelijke partijen automatisch ook aan ons denken als dé partij die daar goede input op kan geven. Dat verzekeraars niet gezien worden als de partij die alleen zijn eigen verhaal afdraait, maar ook bereid is om voorstellen te doen die verder gaan dan het eigen belang. Die ook in het voordeel van de BV Nederland zijn”.

Op de opmerking dat zijn voorganger Marco Keim dat ook al zei, reageert Knibbe: “Het is een langlopende zaak. Er zijn echt heel veel dingen bereikt. We worden weer steeds vaker gebeld. We worden vaker om onze mening gevraagd. Er is een grote stap vooruit gezet in vergelijking met drie jaar geleden. Er is alleen nog heel veel ruimte voor verbetering. Dit doe je ook niet in een jaartje.”

En dat streven wordt ook breed gedragen binnen de Nederlandse verzekeringswereld?
“Zeker. Als je naar het ondernemende deel van onze missie kijkt, dan is er echt oog voor innovatie. Die wil zie ik bij alle verzekeraars. Het gevoel dat we de sector opnieuw moeten uitvinden is heel sterk. We moeten vernieuwen, want als wij het niet doen, doet iemand anders het wel voor ons. Het is ook hartstikke leuk om na te denken hoe je klanten beter kunt bedienen en hoe je nieuwe technologie daarvoor kunt gebruiken.  Het is een onderwerp waar je energie van krijgt.”

Innovatie lijkt heel moeilijk voor verzekeraars. Fintech kennen we, maar zit nog vooral bij banken. Moet de verandering van buiten komen?
“Ja. Dat is een fenomeen dat je overal ziet. Disrupties komen van buiten. Ik denk dat we noodgedwongen veel met onszelf bezig zijn geweest. Door de financiële crisis. De wettelijke eisen. Reorganisaties. Ik denk dat er nu meer mentale ruimte komt voor vernieuwing. Het is wel moeilijk. Ik ben wel blij dat we steeds meer testen. Niet alles lukt, maar dat is goed: proberen en als het niet werkt snel afscheid nemen. Moeten we ook niet bang voor zijn.”

In 2017 wordt het provisieverbod geëvalueerd. Heeft het Verbond daar al een standpunt over?
“Nee, dat is er nog niet. Dat moeten we tegen die tijd bepalen”.

Wat is je gevoel?
“Ik denk dat het provisieverbod redelijk geland is. Ik denk dat we nog wel moeten nadenken over wat we doen met de execution only-groep. Hoe voorkom je daar brokken? Dat is een risico en een uitdaging. Op een aantal zaken blijft advies belangrijk en hoe zorg je dat het toegankelijk blijft? Ik weet niet of dat nu zo goed geregeld is.”

Op de vraag waarom de relatie met het intermediair zo moeilijk is, zegt hij: “Binnen het verbond wisselt het belang van het intermediair per verzekeraar. Er zijn verzekeraars die het zelf direct doen en er zijn verzekeraars die veel via het intermediair doen. En er zijn verzekeraars die alles via het intermediair doen. In het algemeen werken we goed samen met het intermediair. Er zit wel eens spanning op, maar over het algemeen gaat het goed. De zaken die in de media komen…zijn niet erg productief. We moeten die discussies samen voeren en niet via jullie. Ik vind het overigens nog wel mee vallen. Ik denk dat de relatie aan de beterende hand is. We hebben allebei ook een belangrijke rol. Klanten moeten goed advies krijgen als ze dat willen. Als we in gesprek zijn met het intermediair dan zijn dat zo goed als altijd constructieve gesprekken.”

Het hele interview met Knibbe staat in am:20 dat vandaag verschijnt.

 

Reageer op dit artikel