nieuws

Bankiers lachen om eed

Archief

Bankiers lachen om eed

Twee derde van de mensen in de bancaire sector die de zogeheten bankierseed moeten afleggen, hecht er geen waarde aan. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit blijkt daarnaast ook dat de bankiers niet weten wat de eed precies behelst. Minister Dijsselbloem (Financiën) is not amused door de uitkomsten en dreigt de bankiers met tuchtrecht als zij zich niet aan de eed en de daaraan gekoppelde gedragscode houden.

Voor hun onderzoek spraken Tom Loonen van de Vrije Universiteit en Mark Rutgers van de Universiteit van Amsterdam, 800 bankiers over de bankierseed. Per 1 april moeten alle medewerkers de eed hebben afgelegd. De helft van de bankiers vindt het een zinloze exercitie, zo blijkt uit het onderzoek.

Tom Loonen -ook directeur bij bank Insinger De Beaufort-  stelde tegenover BNR dat de bankiers niet weten waar ze aan beginnen. “De bankierseed wordt moedwillig opgedrongen, tegen de wil van de Raad van State in. Als je als overheid verplicht gaat stellen dat een individu ja gaat zeggen op een behoefte moet er ook voldoende autonome impact zijn op de uitkomsten.”

Reageer op dit artikel