nieuws

Aandeelhouder vindt Delta Lloyd onnodig somber

Archief

Aandeelhouder vindt Delta Lloyd onnodig somber

Over twee weken stemmen de aandeelhouders van Delta Lloyd over het uitgeven van extra aandelen om de kapitaalpositie van de verzekeraar te versterken. Met dat plan is niet iedereen het eens. Het Amerikaanse Highfields Capital Management, met een belang van bijna 10% een van de grootste aandeelhouders, vindt de uitgifte niet nodig, zo meldt het FD woensdag. “De vermogensbeheerder verwijt Delta Lloyd onnodig sombere aannames te doen.”

Delta Lloyd hoopt € 650 mln op te halen, waarmee de solvabiliteit – nu 131% – kan worden opgekrikt tot boven de 140%. Highfields blijkt zich de afgelopen maanden achter de schermen te hebben verzet tegen de emissie en vergeefs te hebben verzocht om die te verkleinen. Nu is een presentatie gepubliceerd, volgens het FD in de hoop dat andere aandeelhouders die zullen lezen. Dat is nodig omdat stemadviesbureau Glass Lewis, invloedrijk bij institutionele beleggers, nu juist een advies heeft uitgebracht om vóór de emissie te stemmen. Naar schatting 27% van de aandeelhouders overweegt tegen de emissie te stemmen. Volgens Glass Lewis hebben de tegenstanders geen goed alternatief om de solvabiliteit te verhogen. De bemoeienis van DNB met de emissie en de eerdere verlaging van het bedrag (het was eerst € 1 mld) geven het bureau vertrouwen in de kapitaalversterking. John de Mol (5%) is een van de aandeelhouders die voor de uitgifte zou gaan stemmen.

Maar Highfields is met de presentatie in de tegenaanval gegaan en vindt dat Delta Lloyd te conservatieve aannames doet. Zo zou gerekend worden met een te lage kapitaalgeneratie op jaarbasis. Daarnaast is het concern te voorzichtig met de berekening van de solvabiliteit, vindt Highfields. Rekenen met het gunstigere zogeheten interne model zou de solvabiliteit met 10% tot 15% doen stijgen.

Reageer op dit artikel