nieuws

Winst- en omzetgroei voor ASR

Archief

Winst- en omzetgroei voor ASR

ASR heeft vorig jaar een brutopremieomzet van € 4.092 (3.787) mln geboekt, 8% meer dan in 2014. De nettowinst is bijna verdubbeld tot € 601 (423) mln, mede dankzij betere operationele resultaten in zowel het leven- als het schadebedrijf.

De omzetstijging is te danken aan het levenbedrijf: daar zorgde de buy-out van een pensioenfonds voor hogere inkomsten in het collectieve bedrijf, waar volgens ASR waarde boven volume wordt gesteld. Om die reden is een aantal pensioencontracten niet verlengd. De omzet is daarnaast toegenomen door de aankoop van uitvaartverzekeraar Axent en pensioenverzekeraar De Eendragt. ASR, dat eind vorig jaar ook de portefeuille van uitvaartverzekeraar Nivo overnam, is nu naar eigen zeggen de grootste uitvaartverzekeraar gemeten in aantal verzekerden. De omzet uit individuele levensverzekeringen is met 10% gedaald. De gestandaardiseerde productie in Leven is flink afgenomen: tot € 92 (140) mln.
In Schade is de omzet licht afgenomen: tot € 2.350 (2.359) mln. Het operationeel resultaat is gegroeid tot € 169 (155) mln. Met name in het segment AOV is de combined ratio verbeterd.

De operationele kosten zijn bij ASR vorig jaar toegenomen: behalve Axent en De Eendragt werden ook serviceproviders VKG en Dutch ID (Boval) overgenomen. Dat zorgde voor een toename van 10% in de operationele lasten, die uitkwamen op € 575 (524) mln. De solvabiliteit naar Solvency II-normen bedroeg per 31 december 185% (170%), na aftrek van € 170 mln aan voorgesteld dividend. Volgens de nu nog geldende Solvency I-maatstaven is de solvabiliteit gegroeid tot 305% (285%).

Reageer op dit artikel