nieuws

‘Niet meer keus bij onafhankelijk adviseur’

Archief

‘Niet meer keus bij onafhankelijk adviseur’

Klanten krijgen bij een onafhankelijk adviseur niet veel meer keus dan bij een gebonden adviseur. Dit betoogt financieel onderzoeker Fred de Jong in het blad De Actuaris.  Aan de voorwaarde dat er veel aanbieders en producten worden vergeleken en dat de beste propositie voor de klant wordt geadviseerd, wordt volgens De Jong vaak niet voldaan.

“In de praktijk is het echter zo dat veel onafhankelijk adviseurs werken met voorkeursaanbieders, zodat een klant feitelijk niet heel veel meer keus krijgt voorgeschoteld dan via een afhankelijke adviseur”, aldus De Jong.  Volgens hem geeft de literatuur bovendien geen uitsluitsel over de vraag of onafhankelijkheid daadwerkelijk tot betere adviezen leidt. Desalniettemin vindt hij onafhankelijkheid wel een manier voor het intermediair om zich te onderscheiden van directe aanbieders.

‘Veel adviseurs hebben nog steeds een nauwe band met bepaalde aanbieders, ook al is er geen provisierelatie’

Hij voorziet niet dat tussenpersonen  snel aan meer spreiding gaan doen bij aanbieders. “Veel adviseurs hebben nog steeds een nauwe band met bepaalde aanbieders, ook al is er geen provisierelatie. Dat kan vanwege een verleden bij die aanbieder (ex-accountmanagers), de tevredenheid over de service en het proces, de prettige persoonlijke contacten etc.”

De gewenste cultuursomslag, als motivatie voor het provisieverbod, vindt volgens De Jong nog maar deels plaats omdat de provisie op schade en consumptief krediet in stand is gebleven. Wel is het intermediair volgens hem klantgerichter en kwalitatief beter geworden.  “Doordat je nu een factuur aan de klant moet ‘verkopen’ ben je gedwongen veel scherper uit te leggen wat de toegevoegde waarde is voor de klant.”

Fiscale aftrekbaarheid
De Jong onderschrijft dat een deel van de consumenten niet wil betalen voor advies. “Dat vraagt om meer uitleg van de adviseur”, aldus de onderzoeker.  Hij oppert fiscale aftrekbaarheid van financieel advies als blijkt dat de toegankelijkheid van advies wordt belemmerd door de kosten ervan.

Lees hier het complete gesprek met De Jong

Reageer op dit artikel