nieuws

Niek Hoek: ‘DNB maakt van Nederland bananenrepubliek’

Archief

Niek Hoek: ‘DNB maakt van Nederland bananenrepubliek’

Voormalig Delta Lloyd-topman Niek Hoek vindt dat toezichthouder DNB wispelturig beleid voert en dat verzekeraars te bang zijn om daar iets van te zeggen. Hoek schrijft dat in een reactie op het hoofdredactioneel commentaar in het FD.

DNB maakt volgens Hoek van Nederland “een bananenrepubliek waar spelregels op basis van volstrekte willekeur continu veranderen”. De gewezen bestuursvoorzitter is nog aandeelhouder van Delta Lloyd en is tegen de voorgestelde claimemissie van € 650 mln, waarmee het bedrijf de solvabiliteit wil verhogen. “De afgelopen jaren heeft DNB continu de spelregels voor Delta Lloyd veranderd omdat wij als een van de heel weinigen hen durfden tegen te spreken en van tijd tot tijd hun expertise terecht in twijfel trokken”, schrijft hij op de site van het FD. “Andere verzekeraars lijden ook onder dit beleid, maar durven hun mond niet of nauwelijks open te doen.” Zo moest de waardering van “uitstekende hypotheken” opeens op basis van retailspreads plaatsvinden. “Ook mochten inkomsten uit asset management, volstrekt ten onrechte, opeens niet meer als kapitaal meetellen.” En “afgelopen december heeft DNB blijkbaar eerder door haar specifiek goedgekeurde langlevenswaps van Delta Lloyd opeens weer anders beoordeeld. “Door deze maatregelen is Delta Lloyd naar mijn schatting in zijn totaliteit ruim meer dan € 1 mld kapitaal ‘kwijtgeraakt’. Niet weg overigens, want dit geld staat nog steeds op de balans.”

Maar Delta Lloyd plant nu wel een claimemissie die de solvabiliteit moet ophogen tot 175%, want de huidige 131% is te laag. Hoek vindt dat de oorzaak voor de zwakke kapitaalspositie bij DNB ligt: “Het kapitaal dat Delta Lloyd zegt te moeten ophalen komt louter en alleen door nieuwe interpretaties van DNB en nieuw management dat dit niet durft uit te leggen of tegen te spreken. Geen wonder dat internationale beleggers hier schande van spreken en niet graag meer in Nederlandse financiële instellingen beleggen.” Hoek zou nog 89.000 aandelen Delta Lloyd hebben, goed voor zo’n half miljoen euro.

Hoek lag als Delta Lloyd-topman eerder in de clinch met DNB, die vond dat hij te scherp aan de wind zeilde. Maar zelf heeft hij geen hoge pet op van de deskundigheid van de toezichthouders: “Dezelfde toezichthouders van DNB kwamen kijken, hoe je risico’s goed moest managen. Zelfs directeur Jan Sijbrand kwam bij Delta Lloyd op een beginnerscursus voor verzekeraars.” Het DNB-pensioenfonds raakte nota bene zelf in onderdekking, schrijft Hoek: “DNB moest zelf ook gered worden door kapitaalgaranties van de Nederlandse staat. Iets waar niet graag ruchtbaarheid aan wordt gegeven.”

Lees hier het FD-commentaar en daaronder de volledige reactie van Niek Hoek

De Mol
Ondertussen lijkt mediamiljardair John de Mol met het oog op de komende aandeelhoudersvergadering plotseling een belangrijke rol te gaan spelen bij Delta Lloyd. De Mol heeft zijn aandelenbelang in de verzekeraar vergroot van 3% naar 5%, zo leidt het Financieele Dagblad af uit een melding bij de AFM. Op 16 maart houdt Delta Lloyd een buitengewone aandeelhoudersvergadering, waarop wordt gestemd over de aandelenemissie van € 650 mln De grootste aandeelhouder Highfields Capital (10%) zou tegen de emissie willen stemmen. Volgens bronnen rond de mediabaas is De Mol geneigd om voor te stemmen.

Reageer op dit artikel