nieuws

Banken leveren in op Nederlandse hypotheekmarkt

Archief

Banken leveren in op Nederlandse hypotheekmarkt

De banken zijn de grote verliezers op de hypotheekmarkt van 2015. Voor het eerst hebben Rabo, ING en ABN Amro minder dan 50% van de hypotheekmarkt in handen, zo meldt de Volkskrant vandaag op basis van onderzoek van IG&H.

Vooral bij hypotheken van 200- tot 300 duizend euro verloren de grootbanken terrein. Daar nemen zij nog maar 43% van de hypotheken voor hun rekening. Bij hypotheekbedragen boven 300 duizend euro hebben de banken nog wel 60% van de markt. Op de totale markt kwamen zij echter niet verder dan 48,5 procent van alle afgesloten hypotheken.

Pensioenfondsen en verzekeraars bouwden hun marktaandeel uit tot 36,3%. Kleinere banken hebben 7,4% van de markt in handen en buitenlandse hypotheekaanbieders 3,9%.

Munt Hypotheken is overigens de grote winnaar van 2015. Het jonge bedrijf sluit een jaar van sterke groei af als vijfde hypotheekverstrekker van Nederland.

IG&H verklaart de sterke opkomst van de nieuwkomers door hun concurrerende tarieven en innovatieve klantbenadering.

Met een groei van 28% ten opzichte van 2014 is de hypotheekomzet het afgelopen jaar uitgekomen op 62 miljard euro – het beste resultaat sinds 2010.

Reageer op dit artikel