nieuws

Aantal meldingen verzekeringsfraude stijgt met 10%

Archief

Aantal meldingen verzekeringsfraude stijgt met 10%

Bij het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CBV) zijn vorig jaar 10% meer fraudedossiers aangemeld dan in 2014. Per maand kwamen er gemiddeld 309 meldingen van verzekeraars binnen. In de meeste gevallen ging het om fraude bij motorrijtuigen- en brandverzekeringen.

Topmaand was juli met 378 meldingen. “Opvallend is dat er in 2015 flink meer incidentonderzoeken plaatsvonden bij verzekeringen waarbij de financiële impact van fraude relatief hoog is: bij hypotheken, leven en arbeidsongeschiktheid. Het CBV ontving maar liefst vijf keer zoveel incidentmeldingen over hypotheekgerelateerde verzekeringen”, aldus het centrum, dat het belang van samenwerking met onder meer de politie benadrukt. “Zo kon het CBV de belanghebbende verzekeraars na een politietip informeren over een mobiel die niet gestolen bleek en twee inbraken die niet bleken te hebben plaatsgevonden. Verder bleken twee sterfgevallen moord te zijn om verzekeringsuitkeringen te innen; de dader kon – uiteraard – fluiten naar zijn claims op de overlijdensrisicoverzekeringen van zijn slachtoffers en kreeg levenslang.”

In totaal is door verzekeraars voor € 14.500 aan tipgeld uitgekeerd in 18 succesvol afgeronde politieonderzoeken. “De dagwaarde van de goederen die door de tips zijn teruggevonden was bijna € 188.000.”

Reageer op dit artikel