nieuws

Meer meldingen van consumenten bij AFM over binaire opties en beleggen buiten toezicht

Archief

Meer meldingen van consumenten bij AFM over binaire opties en beleggen buiten toezicht

In 2015 had de AFM 11.717 contactmomenten met consumenten. In 2014 waren dat er 12.349 (inclusief circa 600 bellers naar aanleiding van de Pensioen3daagse). Bijna de helft van de consumenten nam in 2015 contact op over hypotheken of verzekeringen. Meldingen over binaire opties en beleggen buiten toezicht van de AFM, lieten relatief de grootste stijging zien.

Bijna een kwart van de consumentencontacten ging over hypotheken en nog eens bijna een kwart over verzekeringen, zo meldt de AFM. Contacten over consumptief krediet daalden licht, van 12% in 2014 naar 9% in 2015. Een contactmoment kan een vraag, klacht of melding zijn. Ongeveer een derde van de consumentencontacten kan de AFM “als melding toepassen in haar toezicht”

Speculeren
De AFM kreeg het afgelopen jaar 200 meldingen over binaire opties, een veelvoud van het jaar daarvoor. Gezien de geringe marktomvang en bekendheid zijn dat er ook relatief veel: in een peiling in oktober 2015 van het AFM Consumentenpanel zegt 2% te speculeren in binaire opties en in totaal weet 14% wat binaire opties zijn.

Winst
In 2013 waarschuwde de AFM al voor binaire opties; “Het is bijna onmogelijk om op lange termijn winst te maken met deze producten.”

Lage spaarrente
De AFM merkt dat door de lage spaarrente meer consumenten op zoek lijken naar rendement in andere producten, waaronder beleggingen die buiten toezicht vallen. Vaak gaat het dan om duurzaam investeren, of beleggen in grond of vastgoed. Het aantal meldingen over mogelijk malafide beleggingen dat de AFM ontving in 2015 is meer dan verdubbeld ten opzichte van 2014 tot bijna 400.

Consumenten
De toezichthouder laat weten dat nog altijd veel consumenten denken dat de AFM ook individuele problemen oplost, maar daarvoor moeten zij toch echt bij het Kifid zijn.

Reageer op dit artikel