nieuws

Dijsselbloem denkt aan fintech-officier

Archief

Dijsselbloem denkt aan fintech-officier

Minister Dijsselbloem (Financiën) wil een speciale functie in het leven roepen om de groei van financiële technologie in ons land te stimuleren. Hij is over het algemeen positief over ‘fintech’ en vindt dat Nederland vooroploopt op dat gebied, zo schrijft het FD dinsdag.

De fintech-specialist moet een vergelijkbare functie krijgen als Neelie Kroes, die tot ambassadeur voor nieuw startende bedrijven is benoemd. Dijsselbloem sprak zijn voornemen uit tijdens een rondetafelgesprek met fintech-bedrijven zoals online bank Bunq, belangenorganisatie Holland Fintech en de start-ups Leapfunder, Sparkholder en Cash or Card.

Klimaat goed
De minister is positief over de fintech-ontwikkelingen in ons land. “Het klimaat is eigenlijk heel goed in Nederland. We lopen ver voorop in vergelijking tot de rest van Europa. Er zijn vast knelpunten, zaken waarin we veel meer stimulerend of ondersteunend kunnen zijn, maar ik hoor alleen maar mensen die daar gemotiveerd mee bezig zijn. Zowel de toezichthouders, de politiek, de grote banken en investeerders. Dit is het moment om gezamenlijk in beweging te komen. Fintech is een enorme kans. Zeker in ons land waar we nog zo afhankelijk zijn van het bancaire kanaal.”
De fintech-ambassadeur moet een verbindende schakel worden tussen beleid, toezicht, wet- en regelgeving en de start-ups, de financiële sector en de investeringswereld. “Financiën en Economische Zaken hebben de taak om ervoor te zorgen dat er zo’n verbindingsofficier komt. De overheid moet het niet gaan overnemen of domineren en al zeker niet kapot reguleren, maar wel alert blijven op de ontwikkelingen.”

Vergunning light
Dijsselbloem hield zich op de vlakte over de kritiek die vorige week bij de Tweede Kamer werd geuit op toezichthouder DNB, maar sluit wel aan bij diens plan voor een aangepast vergunningtraject voor nieuwe bedrijven: “DNB en de AFM investeren op het moment veel in kennis en onderzoeken waar ze maatwerk kunnen bieden in vergunningstrajecten en het toezichtregime. We moeten kijken of de wet- en regelgeving proportioneel is zonder dat het ten koste gaat van consumenten, het mkb of de privacy. Zoals bij elke ontwikkeling zitten er ook aan de fintech kwetsbare elementen. Tegelijkertijd moeten we niet, omdat we discussies voeren over wetgeving en toezicht, op de rem staan voor de kansen van deze technologie. Het zijn parallelle ontwikkelingen. We kijken bijvoorbeeld naar een bankvergunning-light — een manier om nieuwkomers op de markt alvast een voorlopige vergunning te geven.”

Reageer op dit artikel