nieuws

Salland ZorgDirect raadt zwangere klanten aan zich te oriënteren op een andere verzekeraar

Archief

Salland ZorgDirect raadt zwangere klanten aan zich te oriënteren op een andere verzekeraar

Klanten van Salland ZorgDirect die in verwachting zijn, is schriftelijk te kennen gegeven dat de dekking van de aanvullende verzekering rondom zwangerschap fors omlaag gaat. De verzekeraar heeft flink gesneden in vergoedingen voor eigen bijdragen voor kraamzorg.

De mailing wordt afgesloten met de boodschap: “Ben je van plan om in 2016 zwanger te worden of is er al een baby op komst? Bekijk dan goed of je huidige verzekering nog bij je situatie past. Twijfel je of je vergoed krijgt wat je nodig denkt te hebben, kijk dan eens op vergelijkingssites als Independer, Hoyhoy of Poliswijzer.”

Raar
Peter Ruys, directeur van vergelijkssite ZorgKiezer.nl, reageert verbaasd op BNR: “Dit is echt voor het eerst dat een verzekeraar tegen zijn klanten zegt: ‘U zou maar beter komend jaar bij een andere verzekering uit kunnen’. Dat is echt heel erg raar. De kosten van zo’n bevalling zijn enorm hoog. Kennelijk wil de verzekeraar die kosten niet gaan betalen.”

Stof tot nadenken voor de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), denkt Ruys. “De NZa maakt zich echt zorgen over risicoselectie. Van de zomer hebben ze weer gezegd: ‘We zijn het nader aan het uitzoeken’. Dit lijkt me een klip en klaar gevalletje van risicoselectie.”

Risicoselectie
Nynke Wiersma van Salland ZorgDirect spreekt op BNR tegen dat de verzekeraar af zou willen van zwangere vrouwen. “We sturen ze niet weg, maar we zeggen wel: kijk even goed naar wat je krijgt.”

Ook spreekt ze tegen dat er risicoselectie plaatsvindt. “Dat is absoluut niet aan de orde en niet hoe wij dit inzetten. Wij willen onze verzekerden zo goed mogelijk informeren. Wij hebben een behoorlijke aanpassing gedaan in de vergoeding voor geboortezorg. We hebben daar veel vragen over gekregen en we hebben gezegd: daar willen we zo goed mogelijk onze verzekerden over informeren, zodat ze ook een welbewuste keus kunnen maken.”

Reageer op dit artikel