nieuws

MoneyView: ‘Rechtsbijstandverzekeringen geven lagere vergoeding’

Archief

MoneyView: ‘Rechtsbijstandverzekeringen geven lagere vergoeding’

Rechtsbijstandverzekeraars en aansprakelijkheidsverzekeraars vragen hogere eigen risico’s en berekenen lagere vergoedingen. Dat blijkt uit onderzoek van MoneyView. Verzekeraars zagen hun schadelast flink toenemen nadat de rechter bepaalde dat verzekeraars verplicht zijn altijd vrije advocaatkeuze toe te staan voor consumenten bij een gerechtelijke of administratieve procedure.

De verzekeraars vangen de schadelast op door niet zo zeer de premies te verhogen, maar door hogere eigen risico’s te berekenen en lagere vergoedingen uit te keren. Bij aansprakelijkheidsverzekeringen neemt de schadelast toe omdat consumenten claimbewuster zijn geworden en dus vaker een beroep doen op hun verzekering.

Volgens MoneyView geldt inmiddels bij 40% van de rechtsbijstandsverzekeringen een eigen risico als de verzekerde zelf een advocaat in wil schakelen. “Omdat het vroeger de maatschappij was die bepaalde of een externe advocaat nodig was, golden deze eigen risico’s niet of nauwelijks. De tendens die vorig jaar al werd gesignaleerd ten aanzien van de maximale vergoeding van externe kosten zet verder door: er zijn nog maar drie verzekeringen die hier geen limiet voor kennen (behalve voor bepaalde specifiek benoemde geschillen). Bij alle andere rechtsbijstandverzekeringen treden grote verschillen op in maximale vergoedingen”, aldus MoneyView.

MoneyView heeft aan de hand van 252 fictieve klantprofielen 43 rechtsbijstandverzekeringen doorgerekend welke verzekeraars de beste prijzen bieden. ASR, Nationale-Nederlanden (NN) en Verzekeruzelf.nl behaalden hier de maximale score van vijf sterren. Ook de voorwaarden zijn door MoneyView onder loep genomen. Daarbij scoorden ABN Amro, NN en Verzekeruzelf.nl het beste. Bij de aansprakelijkheidsverzekeringen scoorden Bruns ten Brink, EAG Assuradeuren en Klaverblad vijf sterren voor hun prijzen. Aegon, Interpolis en Klaverblad behaalden de maximale score voor de ProductRating ‘Voorwaarden’.

Reageer op dit artikel