nieuws

‘Stofzuigen en strijken populairder dan pensioenoverzicht’

Archief

‘Stofzuigen en strijken populairder dan pensioenoverzicht’

Het is natuurlijk niet nieuw, maar Aegon deed er toch onderzoek naar en wat blijkt: de Nederlander stelt lastige geldzaken liever uit. Stofzuigen en strijken blijken zelfs populairder dan aandacht geven aan het pensioenoverzicht.

Zolang het om dringende en actuele financiële zaken gaat, zijn zelfs jongeren nog wel geïnteresseerd in geldzaken. Maar zodra het om geldzaken voor de lange termijn gaat, zakt de belangstelling dramatisch. Dat blijkt uit onderzoek van GfK in opdracht van Aegon. Nederlanders vinden financiële planning saai, tijdrovend en moeilijk.

93% van de Nederlanders leest de post van de Belastingdienst meestal binnen een week. Pensioenbrieven daarentegen worden door de helft van de jongeren bijvoorbeeld niet of nauwelijks gelezen. Driekwart van de jongeren stort zich liever op huishoudelijk werk dan op financiële planning.

Saldo
Aegon liet GfK onder duizend Nederlanders peilen of er verschil is in aandacht voor geldzaken voor de korte termijn en geldzaken voor later. En dat is er dus. 90% van de ondervraagden kent het actuele saldo op de betaal- en spaarrekening, en dat is ongeacht hun leeftijd, geslacht of opleiding.

Overlijden
Tegelijk weet maar 43% wat de financiële gevolgen van overlijden of arbeidsongeschiktheid zijn. En nog minder mensen (36%) weten wat ze bij hun pensionering krijgen. Bij geldzaken voor later geldt: hoe ouder, hoe beter Nederlanders op de hoogte zijn. Ook zijn mannen doorgaans beter geïnformeerd dan vrouwen.

Uitstelgedrag
Hypotheken, pensioenen en verzekeringen krijgen ook niet de aandacht die ze verdienen, concludeert Aegon. De Nederlander lijdt aan uitstelgedrag. En dat terwijl 83% financiële zaken wel degelijk belangrijk vindt.
46% van de Nederlanders heeft in het afgelopen jaar nog wel gecheckt of verzekeringen bij de situatie pasten, maar slechts 20% keek of het zou lonen om de hypotheek over te sluiten en maar 6% heeft pensioenadvies ingewonnen.

Tijd
De beperkte interesse uit zich ook in de tijd die men besteedt aan financiën: hoewel vrijwel iedereen (95%) elke maand op z’n minst een uurtje vrijmaakt voor financiële administratie, blijkt dat bijna de helft (43%) geen enkele tijd vrijmaakt voor financiële planning.

Om mensen op weg te helpen met hun financiële planning legt Aegon op de site uit welke drie potjes in een financieel mensenleven een rol spelen en probeert daarmee het bewustzijn voor later te vergroten.

Het onderzoek staat hier [download]

Reageer op dit artikel