nieuws

Blockchain: de nieuwe bedreiging voor de financieel adviseur en verzekeraar?

Archief

Blockchain: de nieuwe bedreiging voor de financieel adviseur en verzekeraar?

Ja, internet heeft impact op de verzekeringssector, maar in technologie-kringen wordt al weer gesproken over een nieuwe ontwikkeling, die volgens sommigen de sector ook zal raken. Heeft u al eens van Blockchain gehoord? Het komt er aan en het doet pijn.

In het online magazine Intermediair staat deze week een aardig verhaal over Blockchain. Nu heeft de digitale munt bitcoin de belofte geenszins waar gemaakt, maar kan het in de herkansing toch nog een revolutie ontketenen. De onderliggende blockchaintechnologie heeft namelijk de potentie om bankiers, verzekeraars en intermediair van hun brood te beroven, schrijft Intermediair.

Wat is Blockchain? Een blockchain is een openbaar, digitaal en decentraal grootboek. Elk knooppunt (node) in het netwerk bezit een volledige kopie van deze gezamenlijke boekhouding. Op basis van ingewikkelde wiskundige principes worden transacties geverifieerd en verwerkt. Bereiken de nodes geen consensus, dan gaat het feest niet door. Om iets te stelen zou een hacker dus op het hele netwerk tegelijk moeten inbreken, wat tot nu toe onmogelijk is gebleken.

Hoe werkt het? Toegepast op the internet of things – er staan momenteel al miljarden apparaten met elkaar in contact – kunnen de mogelijkheden van de blockchain concreet gemaakt worden. Zo ontwikkelden IBM en Samsung al een wasmachine die haar eigen wasmiddel kan bestellen en betalen, met andere huishoudelijke apparaten kan “overleggen” over energieverbruik en een reparateur kan inschakelen bij een defect.

In het grootboek van de blockchain, waar al deze gegevens zijn opgeslagen, kan de wasmachine opzoeken met welke wasmiddelleverancier en welke reparateur zij een contract heeft, en of er bijvoorbeeld nog garantie op het apparaat rust.

Wat is het effect? Met dit nieuwe hoofdstuk in de automatisering steekt ook het bijbehorende beeld van de banenkiller weer de kop op. Zo’n wasmachine is nog wel te behappen, maar het revolutionaire grootboek kan ook ingezet worden voor notariële aktes, kredietaanvragen, hypotheken, identificatie, compliance, valutahandel, derivaten, verzekeringen, zo denken deskundigen.

Voor banken, accountants, notarissen en overheden is het veel efficiënter werken met een gedeeld grootboek dat van zichzelf betrouwbaar is. De andere kant van die medaille is dat we diezelfde derde partijen in mindere mate, en in bepaalde gevallen zelfs helemaal niet meer nodig zouden hebben, aldus Intermediair.

Tussenpersoon
Juriaan Mensch, co-auteur van het boek De nieuwe advocaat, zegt in een column dat de noodzaak voor de vertrouwde tussenpersoon drastisch zal afnemen: “Stel, je schrijft zelf een testament, als een smart contract dat online op de blockchain leeft, met het geld in de vorm van bitcoin of een andere cryptocurrency al in het contract verwerkt. Het testament checkt vervolgens automatisch af en toe het overlijdensregister of je bent overleden. Zodra het grote moment daar is, en de gegevens gevonden zijn, voert het contract zichzelf uit. In theorie is er geen notaris meer nodig om het testament uit te voeren. Niemand heeft zo’n document in bewaring, het is gedecentraliseerd aanwezig op de blockchain.”

Disruptief
Wat moeten we dan doen? De meningen zijn verdeeld, maar bijna de helft van Amerikaanse millennials (geboren tusssen 1980 en 2000) verwacht dat financieel-technologische start-ups de huidige manier van bankieren en verzekeren de komende jaren zullen transformeren. 33% verwacht over vijf jaar zelfs helemaal geen bank meer nodig te zullen hebben. Er zijn partijen die hardop roepen dat Blockchain die impact kan én zal hebben.

Reageer op dit artikel