nieuws

Aegon en Delta Lloyd verliezen 2 miljard aan beurswaarde

Archief

Aegon en Delta Lloyd verliezen 2 miljard aan beurswaarde

Het was een heftig weekje voor Delta Lloyd en Aegon. Beide verzekeraars kwamen met halfjaar cijfers en beiden kregen op de beurs de kous op de kop. Angst van beleggers over de solvabiliteit van de verzekeraars zette hun beurskoers onder druk. Voor 2 miljard euro is de afgelopen dagen aan beurswaarde verdampt bij de AEX-fondsen Delta Lloyd en Aegon, zo concludeert het FD vandaag.

De twee verzekeraars kwamen met kwartaalcijfers met daarin lagere percentages voor de solvabiliteit. Beleggers werden daardoor ruw gewekt uit hun zomerslaap, schrijft de krant. Die onverwacht lagere solvabiliteitsratio’s werden door beleggers met vervelende scenario’s geassocieerd als dividendverlaging of emissies. Kapitaal ophalen betekent immers voor bestaande aandeelhouders dat zij hun aanspraken op toekomstig dividend zien verwateren. Delta Lloyd verloor zo deze week in twee dagen 27% van zijn waarde. Aegon kreeg donderdag een tik van 7,5%.

Solvency II
De verkoopgolf van de aandelen Aegon en Delta Lloyd werd versterkt door de onzekerheid over de komst van Solvency II. Ondanks de door Brussel opgelegde deadline van 1 januari 2016, zijn verzekeraars nog niet klaar met de rekenmodellen die ze hiervoor moeten invoeren.

Standaardmodel
Extra complicatie is dat Delta Lloyd en Aegon niet met het standaardmodel van Solvency II willen werken, maar met hun eigen interne model, waar DNB het mee eens moet zijn. Intussen lopen hun balansen averij op.

Het idee achter Solvency II is helder: Brussel wil dat verzekeraars net als banken financieel weerbaarder worden. Hoe risicovoller een belegging, hoe meer kapitaal er tegenover moet staan. Aegon weet inmiddels dat de Nederlandse hypotheekportefeuille meer kapitaal vereist. Maar wat nou precies het totaaleffect is weten de verzekeraars pas eind dit jaar, vlak voor de deadline. Voor beleggers zijn zij voorlopig een black box en dat heeft invloed op de beurswaarde, aldus het FD.

Reacties
De krant zet in een artikel ook wat kritische reacties op een rij van analisten en andere betrokkenen. “Ze hadden vooraf een voorzichtige waarschuwing moeten geven dat de solvabiliteit lager zou uitkomen”, luidt de conclusie van VEB-voorzitter Paul Koster over Delta Lloyd, “een soort winstwaarschuwing”. Analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen zegt: “Niet echt het schoolvoorbeeld van goed verwachtingsmanagement”.

Reageer op dit artikel