nieuws

VVD: werknemer moet zich zelf verzekeren voor verzuim

Archief

VVD: werknemer moet zich zelf verzekeren voor verzuim

Werkgevers durven eerder personeel aan te nemen, als de werknemers zich zelf verzekeren voor ziekten en blessures die ze oplopen buiten werktijd. Dat stelt VVD-kamerlid Anoushka Schut-Welzijn in een opiniestuk in NRC.

Werkgevers betalen nu nog bij verzuim als gevolg van bijvoorbeeld sportblessures en zijn verplicht tot twee jaar lang het loon door te betalen of moeten daar een verzekering voor afsluiten. Het VVD-kamerlid haalt een onderzoek aan van TNO waarin werknemers aangeven dat 70 procent van de ziekten een oorzaak heeft die buiten het werk ligt. In totaal zou nu door werkgevers en overheid € 25 mld uitgegeven worden aan kosten van ziekte- en arbeidsongeschiktheid, schrijft het kamerlid.

Geen onderscheid
Nederland is volgens de VVD één van de weinige landen ter wereld waar geen onderscheid wordt gemaakt tussen werkgerelateerd verzuim en verzuim waarvan de reden buiten het werk ligt, zoals bijvoorbeeld een sportblessure. Ze roept minister Asscher van Sociale Zaken (PvdA) op “om met de VVD te blijven nadenken hoe we de lasten voor werkgevers kunnen terugschroeven”.

Reageer op dit artikel