nieuws

Tweede Kamer blijft kritisch na gesprek met commissarissen Aegon, ABN Amro en ING

Archief

De Tweede Kamer is niet onder de indruk van een voorzichtig mea culpa van ABN-president-commissaris Rik van Slingelandt (foto) over de salarisverhoging voor de top van zijn bank. Aan het einde van een rondetafelgesprek dinsdagavond, toonden verschillende Kamerleden zich verontwaardigd en vrij fel.

Tweede Kamer blijft kritisch na gesprek met commissarissen Aegon, ABN Amro en ING

Vooral GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver verwoordde het ongenoegen hard. Hij noemde de bijdrage van Van Slingelandt en van de commissarissen Henk Breukink (ING) en Leo van Wijk (Aegon) “stuitend” en vroeg hun “in welk universum” ze leven. “U praat alsof u vrije ondernemers bent, maar de realiteit is dat u ambtenaren bent. Als het misgaat zal de overheid u redden.”

Climax
Die uitschieter was de climax van een gesprek waarin de spanningen opliepen. Van Slingelandt was begonnen met toe te geven dat hij en de rest van de ABN-top de gevoelens in de samenleving over de salarisverhoging voor de top van ABN AMRO hadden onderschat.

Commotie
Van Slingelandt betreurde de emotie en de commotie die erdoor was ontstaan. Die leidde er toe dat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën een kabinetsbesluit over de beursgang van de staatsbank uitstelde. Daarop zag de raad van bestuur af van de salarisverhoging.

Contract
Maar Van Slingelandt wees er ook op dat de bank capabele mensen nodig heeft, die goed betaald moeten worden. En bovendien: contract is contract. De salarisverhoging was al in 2011 afgesproken en was in 2012 door de toenmalige minister van Financiën en de Kamer goedgekeurd. De ABN-bestuurders hadden er twee jaar vanaf gezien, maar wilde in 2014 krijgen waar ze recht op hadden.

Van Slingelandt verdedigde Dijsselbloem wel door zich aan te sluiten bij diens weergave van de gesprekken tussen hem en de ABN-top in maart 2014. Dijsselbloem had wel degelijk gewaarschuwd voor de salarisverhoging en het afgeraden, zei Van Slingelandt.

Goed betaald
Tot groeiende ergernis van veel Kamerleden bleef Van Slingelandt wel uitleggen dat de bankentop goed betaald moet worden. Van Wijk en Breukink deden daar nog een schepje bovenop. Van Wijk verwees naar Amerikaanse aandeelhouders van Aegon, die er juist op aandringen dat de Aegon-top meer betaald wordt. Breukink zei dat de top van ING nog altijd 40 procent minder verdient dan het gemiddelde van vergelijkbare bedrijven. Qua beurswaarde is ING het derde bedrijf van Nederland, qua beloningen staan we op de negentiende plek, zei Breukink.

Conclusie
Na het gesprek met de commissarissen trok SP-Kamerlid Arnold Merkies een harde conclusie: de commissarissen van ABN AMRO zouden onmiddellijk moeten opstappen. Doen ze dat niet, dan moet minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën ze wegsturen.

Merkies was bijzonder teleurgesteld over het optreden van met name de commissaris van ABN Amro. “Als je zoals Van Slingelandt zo weinig moreel kompas toont en alleen maar bezig bent met salarissen in de Londense city, dan vind ik dat je de signalen uit de samenleving en van je eigen personeel negeert”, aldus Merkies.

Hij stelt dat de zes bestuurders van ABN Amro hun verantwoordelijkheid hebben genomen door de salarisverhoging terug te storten. “Maar als het aan de raad van commissarissen had gelegen, was het doodleuk doorgegaan. Zij betreuren de commotie, maar vinden het besluit nog steeds moreel goed. Zijn dat commissarissen die de bestuurders van staatsbank ABN Amro moeten controleren? Ik denk van niet.”

Olie
De opmerkingen van de commissarissen waren voor veel meer Kamerleden alleen maar olie op het vuur. Donderdag debatteert de Kamer met Dijsselbloem over ABN.

Reageer op dit artikel