nieuws

‘Uitstel koppeling WGA-flex en WGA-vast dure grap voor werkgevers’

Archief

‘Uitstel koppeling WGA-flex en WGA-vast dure grap voor werkgevers’

Werkgevers betalen te hoge WGA-premies als de wetten WGA-flex en WGA-vast een jaar later dan gepland worden samengevoegd, zo heeft makelaar en risicoadviseur Aon berekend. Het uitstel kost bedrijven in 2016 zo’n 30% extra premie bij het UWV; voor eigenrisicodragers is de opslag 20%. “Minister Asscher verandert opnieuw de spelregels tijdens het spel. Dat verstoort de marktwerking.”

Per 1 januari 2016 zouden werkgevers met de invoering van de wet Bezava ook voor flexibele arbeidskrachten de keuze krijgen de WGA-risico’s privaat te verzekeren in plaats van bij het UWV. De minister van Sociale Zaken heeft de Tweede Kamer vorige maand echter gevraagd om uitstel van die koppeling met een jaar, vooral omdat verzekeraars er nog niet klaar voor zouden zijn. Aon heeft berekend wat het uitstellen van het hybride stelsel voor WGA-flex en WGA-vast betekent.
Omdat veruit de meeste werkgevers een laag WGA-risico hebben voor werknemers met een flexibel dienstverband, gaan zij volgend jaar onnodig veel premie betalen bij het UWV, zo luidt de conclusie. Bij het UWV betaalt de werkgever een opslag van gemiddeld 40% op de minimale WGA-premie. Wie overstapt naar een private verzekeraar, mag het inlooprisico voor rekening van het UWV laten. Dat risico moet nu een jaar langer gefinancierd worden. “Het is nog maar de vraag of dat inlooprisico straks ook achtergelaten mag worden. De overheid verandert voortdurend de spelregels tijdens het spel”, waarschuwt Daniël Rijnbeek, managing consultant Corporate Wellness bij Aon.

Opslag private verzekeraars
Vaak is het eigenrisicodragerschap voordeliger, heeft Aon becijferd. Omdat eigenrisicodragers zelf verantwoordelijk zijn voor de re-integratie van zieke medewerkers, hebben zij meer invloed op hun schadelast, zegt Rijnbeek. Volgens berekeningen zou een privaat verzekerde werkgever een op de vijf WGA-dossiers met een uitkering van minimaal 35% kunnen re-integreren of omzetten naar een IVA-uitkering.
Werkgevers die al eigenrisicodrager zijn voor Ziektewet of WGA, gaan ook te veel betalen, zegt Rijnbeek. “Omdat verzekeraars door alle veranderingen de risico’s in het verleden niet goed in konden schatten, rekenen zij nu een opslag op de premie van gemiddeld 20%. Door het uitstel kunnen zij pas een jaar later beginnen historische schadegegevens op te bouwen voor de WGA-flex. Het ligt voor de hand dat zij daarom ook een opslag op die premie zullen rekenen.” Volgens Aon zou het een goed idee zijn in elk geval de WGA-flex op zichzelf ook hybride te maken.

Reageer op dit artikel