nieuws

‘Privaat verzekeren Ziektewet is 60% goedkoper’

Archief

‘Privaat verzekeren Ziektewet is 60% goedkoper’

Grote werkgevers zijn gemiddeld 60% goedkoper uit als zij voor de uitvoering van de Ziektewet overstappen van het UWV naar een private partij. Dat concludeert verzekeringsmakelaar en risicoadviseur (en frequent onderzoeker) Aon. “Een goede afweging tussen een publieke uitvoering voor de Ziektewet of eigenrisicodragerschap kan werkgevers in totaal ruim € 182 mln per jaar opleveren.”

Het bedrijf komt op de valreep met deze conclusie: wie per 1 juli wil overstappen van UWV naar eigenrisicodragerschap, moet die keuze uiterlijk vandaag doorgeven aan de Belastingdienst. Aon bekeek de kosten van 100 grote bedrijven die voor de Ziektewet zijn overgestapt naar het eigenrisicodragerschap. Dat leverde gemiddeld een besparing op van 60%. “De besparing is afhankelijk van de totale loonsom en varieerde bij de dossiers die wij behandelden van € 1.000 tot € 1,6 mln. Eigenrisicodragers hebben gemiddeld 40% minder uitkeringen dan werkgevers die via het UWV zijn verzekerd. Dat komt doordat het voor eigenrisicodragers veel meer dan voor het UWV uitmaakt of iemand een ziektewet of WW-uitkering krijgt”, aldus Aon. Bovendien hebben eigenrisicodragers meer grip op re-integratie van zieke (ex-)werknemers. “In veel gevallen kunnen zij daarmee de uitkeringslasten omlaag brengen.”

Premies toegenomen
Aon wijst verder op de Modernisering Ziektewet, die de premies die werkgevers betalen voor de uitkering van zieke (ex-)werknemers heeft doen toenemen. “Eén werknemer die ziek uit dienst gaat, kan werkgevers in het uiterste geval in het publieke bestel meer dan € 500.000 kosten. Werkgevers die eigenrisicodrager worden voor de Ziektewet zijn vaak goedkoper uit. Zij betalen geen premie meer aan het UWV en kunnen door actieve regie langdurige uitval in de arbeidsongeschiktheid voorkomen.”

Reageer op dit artikel