nieuws

Lager uurloon, meer bonussen in financiële branche

Archief

De lonen in ons land zijn vorig jaar licht gedaald, blijkt uit gegevens van onderzoeksbureau Loonwijzer en vacaturesite Monsterboard. In de financiële branche is het uurloon sterker gedaald dan gemiddeld: met 2,6%. Alleen in de productiesector is het salaris sterker gedaald: met 3,7%. De bonussen gingen daarentegen fors omhoog.

Lager uurloon, meer bonussen in financiële branche

Gemiddeld werd vorig jaar per uur € 14,80 (2013: € 15,20) betaald aan werknemers bij financiële bedrijven. Gemiddeld betalen werkgevers in ons land een bruto-uurloon van € 14,40. Dat is 1,4% minder dan in 2013. De financiële sector stond in 2013 nog aan kop wat betreft loontevredenheid met een score van 38%. Die score is in 2014 niet veranderd, maar Marketing en communicatie (van 31% naar 46%), Onderwijs (van 30% naar 40%) en IT & Telecom (van 32% naar 39%) hebben de branche ingehaald als het gaat om het percentage (zeer) tevreden werknemers.

Veel meer bonussen
Vorig jaar zijn in elke sector meer bonussen uitgekeerd, constateren de onderzoekers. Worden bij de topbestuurders de bonussen ingeperkt en de vaste salarissen opgeschroefd, bij de gemiddelde werknemer in de financiële sector is de beweging andersom. Tegenover een lager uurloon staat dat vorig jaar veel vaker een eindejaarsbonus is uitgekeerd: 29% van de medewerkers ontving zo’n bonus, terwijl die in 2013 nog maar 11% ten deel viel. Ook werd er vaker een 13e maand op de bankrekening van de werknemer gestort: in 2014 kreeg 14% procent zo’n extra maandsalaris, terwijl dat in 2013 nog 6% was. In geen enkele andere sector wordt zo vaak een 13e maand uitgekeerd. Monsterboard en Loonwijzer zien een trend van flexibel belonen opkomen. “Het is opvallend dat de bonussen zo fors gestegen zijn, terwijl het loon gedaald is. Het lijkt er op dat werkgevers met het oog op economisch herstel een vaste verhoging niet aandurven, maar dat ze de medewerkers op een flexibelere manier willen belonen.” Desondanks rekent 58% van de medewerkers erop dat het vaste salaris dit jaar gaat stijgen.

Reageer op dit artikel