nieuws

Doorgaan.nl brengt ruim acht ton binnen

Archief

Het door De Amersfoortse opgerichte crowdfundingplatform Doorgaan.nl heeft in het eerste jaar van zijn bestaan ruim € 820.000 opgehaald bij investeerders. Daarmee zijn 20 projecten succesvol gefinancierd. Doorgaan.nl bestaat donderdag een jaar.

Doorgaan.nl brengt ruim acht ton binnen

Onder de gefinancierde projecten zijn de eerste verpakkingsvrije winkel Bag&Buy in Utrecht, die € 92.166 ophaalde en deze zomer start, en de Mobiele Fabriek, die puin omzet in bouwstenen. Bag&Buy-oprichter Wim van Dijk (foto) had zich ten doel gesteld om € 75.000 in te zamelen voor zijn op voedingswaren gerichte zaak.
Inmiddels hebben 800.000 unieke bezoekers de website bezocht; gemiddeld trekt Doorgaan.nl 15.000 bezoekers per week. Gemiddeld wordt door een project 10% meer ingezameld dan het doelbedrag. De Amersfoortse vindt een crowdfundingplatform horen bij de proactieve rol van een ondernemersverzekeraar. Van het totaalbedrag van € 820.000 is € 750.000 door de funders bijeengebracht en € 70.000 door De Amersfoortse op basis van shares en likes.

Provisieverbod
Minister Dijsselbloem van Financiën heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat hij crowdfunding meer ruimte wil bieden. Daarom wil hij het provisieverbod voor crowdfundingplatformen met ingang van volgend jaar opheffen. Nu morgen ondernemingen die op zoek zijn naar financiering het platform niet betalen. “Die vergoeding kan echter een belangrijke vorm van inkomsten zijn voor platformen voor equity-based crowdfunding”, aldus Dijsselbloem. Voor die vorm van crowdfunding zou het verbod dan ook moeten vervallen; platformen die van die uitzondering gebruik willen maken, moeten zich wel melden bij de AFM. Die schat de omvang van de markt voor crowdfunding op zo’n € 37 mln.

Reageer op dit artikel