nieuws

Verzekeraars gaan online poliskluis bouwen

Archief

Verzekeraars gaan online poliskluis bouwen

Consumenten krijgen op korte termijn een eigen omgeving op internet, waar zij al hun particuliere verzekeringen kunnen raadplegen. Het algemeen bestuur van het Verbond van Verzekeraars heeft besloten om een digitale poliskluis te laten bouwen. Volgens het Verbond, al jaren voorstander van de ontwikkeling van zo’n kluis, is al zeker dat ruim driekwart van alle polissen beschikbaar komt.

Veel verzekeraars hebben hun medewerking al toegezegd; de koepelorganisatie verwacht dat uiteindelijk vrijwel alle verzekeringen raadpleegbaar worden in de online omgeving. Het is de bedoeling dat consumenten anderen kunnen machtigen om gegevens te laten inzien, zodat zij kunnen nagaan of er bijvoorbeeld een uitvaartpolis is. “Ander voordeel is dat de klant simpel kan checken of hij niet dubbel verzekerd is, of dat er juist een verzekering ontbreekt.”

Privacy
Verzekerden krijgen een code toegestuurd, waarmee zij de verzekeraar opdracht kunnen geven om de polis zichtbaar te maken. Via de site kunnen consumenten ook vragen stellen of klachten melden. Volgens het Verbond is de privacy gewaarborgd: “Voor de ontwikkeling van de digitale ‘poliskluis’ gelden strenge veiligheidsnormen en privacyregels. Een aparte stichting zal het beheer gaan regelen. Er komt geen centrale database van alle verzekeringen. Elke keer dat de consument de digitale omgeving raadpleegt, worden de data rechtstreeks opgehaald bij de verzekeraars.”
Het Verbond heeft voor de bouw van de digitale kluis offertes opgevraagd bij een aantal partijen. “De ambitie is snel een keuze te maken om medio deze zomer, in opdracht van de stichting, de bouw te beginnen.” Het doel is om dan in 2017 van start te gaan.

Reageer op dit artikel