nieuws

Investeerders azen op noodlijdende Britse intermediairreus

Archief

Investeerders azen op noodlijdende Britse intermediairreus

Highbridge Capital Management, een investeringstak van de Amerikaanse bankgigant JPMorgan, zint op de overname van het Britse Towergate, zo meldt de Financial Times. Towergate is het grootste Europese onafhankelijke intermediairbedrijf. Towergate verkeert al enige tijd in financiële problemen en torst een schuldenlast van een miljard Britse ponden met zich mee.

De overnamegeruchten vormen het meest recente hoofdstuk in de roemruchte geschiedenis van het 18 jaar oude intermediairbedrijf. Dat groeide de laatste tien jaar sterk aan de hand van oprichter Peter Cullum. Dat gebeurde vooral door overnames: in de loop der tijd werden 175 intermediairbedrijven opgeslokt. Die werden niet allemaal uit eigen zak betaald: Towergate bleek eind vorig jaar voor een miljard pond aan schulden te hebben. Oorspronkelijk trad een bankensyndicaat onder leiding van Lloyds als financier op; later volgden diverse herfinancieringen, onder meer door de uitgifte van obligaties. In november bleek een lopende kredietfaciliteit van 85 miljoen pond niet voldoende om de gaten te dichten bij het bedrijf, dat in de eerste drie kwartalen van 2014 ruim 100 miljoen pond verlies had geleden bij een omzet van 329 miljoen pond. Het effect op de waarde van de uitgegeven obligaties was desastreus.
Towergate, waar meer dan 5.000 mensen werken, verwacht intussen ook nog een boete van de Britse toezichthouder FCA voor slechte adviezen over bepaalde risicovolle pensioenproducten. Daarmee zou 85 miljoen pond gemoeid zijn.

Schuld halveren
Een aantal schuldeisers onder leiding van Highbridge zou nu gezamenlijk 80% van de aandelen willen overnemen, waarbij de schuldenlast met ruim de helft wordt teruggebracht. Bovendien zou er nog eens 300 miljoen pond worden geïnvesteerd, grotendeels om schulden af te lossen. De resterende aandelen zouden in handen komen van een andere groep investeerders, met wie Towergate afgelopen maandag nog claimde een overname-akkoord gesloten te hebben.

Voor oprichter Cullum zou er niets overblijven, aldus de Financial Times. Hoewel: hij verkocht in 2011 al een belang aan investeringsbedrijf Advent, naar verluidt voor 200 miljoen pond. De leiding van het bedrijf is inmiddels in handen van Alastair Lyons.

Update 10-2-2015: Towergate maakte kort daarna bekend dat het bedrijf inderdaad door een groep investeerders onder leiding van Highbridge wordt overgenomen. David Ross is de voorgenomen nieuwe directievoorzitter, als opvolger van Lyons.

 

Reageer op dit artikel