nieuws

Van Rey heeft mogelijk geld van Meeùs witgewassen

Archief

Het Openbaar Ministerie beschuldigt oud-VVD-senator Jos van Rey (foto) van het witwassen van geld dat hij van Aegon-dochter Meeùs heeft ontvangen. Dit blijkt dinsdagochtend tijdens de eerste regiezitting van het strafproces in Rotterdam tegen de Roermondse politicus, zo meldt het FD.

Van Rey heeft mogelijk geld van Meeùs witgewassen

Het gaat om €175.000 die het aan Van Rey gelieerde bedrijf Liba van 2002 tot 2012 heeft ontvangen van Meeùs, een dochterbedrijf van Aegon. Dit staat, zonder Meeùs overigens bij naam te noemen, in de tenlastelegging van Van Rey. Het betekent volgens het OM dat Van Rey op die manier netto over bruto geld kon beschikken, en daarmee zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan witwassen.

Volgens Van Reys advocate Gitte Stevens moet de rechtbank het OM niet-ontvankelijk verklaren. Vervolging van Van Rey voor het witwassen van €175.000 Meeùs-geld zou ook moeten worden uitgesloten, volgens de verdediging.

De advocate wijst erop dat Van Rey zijn assurantiekantoor in Roermond aan Meeùs heeft verkocht. Op advies van zijn accountant heeft Van Rey inkomsten daarna als ‘ambassadeur van Meeùs’ laten betalen aan Liba. Iedereen, ook de belastingdienst, wist dat, volgens Van Reys advocate.

Het Openbaar Ministerie wijst in een reactie het niet-ontvankelijkheidsverweer van de verdediging af. Het OM ontkent dat de belastingdienst op de hoogte was van de Meeùs-geldstroom naar Liba. De fiscus deed eerder wel boekenonderzoek over andere jaren bij andere vennootschappen rond Van Rey, waaronder zijn assurantiekantoor en zijn vastgoedbedrijf, aldus het OM. Liba staat officieel op naam van kinderen van Van Rey. Vanuit Liba werden verkiezingscampagnes van VVD-ers gefinancierd.

De rechtbank beslist dinsdagmiddag over het niet-ontvankelijkheidsverweer van Van Rey. Van Rey en zijn beweerde omkoper Piet van Pol, de vastgoedman, en hun medeverdachte Tilman Schreurs zijn dinsdag niet aanwezig bij de rechtszitting.

Reageer op dit artikel