nieuws

President-commissaris George Möller direct weg bij AFM

Archief

President-commissaris George Möller direct weg bij AFM

George Möller treedt per direct terug als voorzitter van de raad van toezicht van de Autoriteit Financiële Markten, zo meldt het FD vandaag. Hij had in december zijn functie al beschikbaar gesteld na een ambtelijk onderzoek naar de integriteit van de AFM-commissarissen, dat op verzoek van Möller was gemaakt.

Möller was mede op verzoek van minister Dijsselbloem aangebleven om een opvolger te zoeken. Möller komt nu terug op zijn besluit en is meteen afgetreden.

Daarmee zijn vier van de vijf interne toezichthouders in amper zes maanden tijd teruggetreden. De raad van toezicht bestaat nu alleen nog uit Diana van Everdingen (ex-bestuurder Stibbe Advocaten).

Graf
“Het is altijd een dilemma tussen continuïteit van beleid en niet over je graf heen willen regeren. Bij nadere beschouwing kom ik tot de conclusie dat mijn effectiviteit sindsdien gering is geworden”, zegt Möller in het interview met het FD.

Regels
Het ambtelijk rapport is kritisch over de raad van toezicht. Zo zouden strakke procedures ontbreken over nevenfuncties, en beleggingen of nevenfuncties niet altijd tijdig zijn gemeld. Voor de commissie reden om aan te bevelen de regels voor nevenfuncties aan te scherpen en de invloed van Financiën te vergroten; bijvoorbeeld door de afdeling compliance van de AFM ook aan de minister te laten rapporteren.

De zoektocht naar een nieuwe voorzitter is mede afhankelijk van welke aanbevelingen uit het rapport worden overgenomen door de minister. Möller is het oneens met een aantal aanbevelingen over nevenfuncties.

Taboe
“Zo is een commissariaat bij een beursfonds niet langer toegestaan omdat de AFM de jaarrekeningen van deze bedrijven toetst. Ook buitenlandse financiële instellingen zijn taboe”, zegt Möller.

Beroepsverbod
Deze eisen komen volgens Möller in de praktijk neer op een ‘beroepsverbod’. “Je kunt dan ook geen bestuurder of toezichthouder zijn bij een academisch ziekenhuis of woningcorporatie. Die worden namelijk gecontroleerd door accountants. En die staan ook onder toezicht van de AFM.”

Eerder toonde het afgetreden lid van de raad van toezicht, Joop Feilzer, zich ook al kritisch over het optreden van de Minister van Financiën.

Reageer op dit artikel