nieuws

Lagere bonus bankiers en verzekeraars loopt vertraging op

Archief

Lagere bonus bankiers en verzekeraars loopt vertraging op

De aanpak van de bonussen van bankiers en verzekeraars hapert, zo meldt de Volkskrant deze ochtend. Door aanvullende schriftelijke vragen, kort voor Kerst, van CDA en regeringspartij VVD is de beoogde invoering per 1 januari mislukt.

Het verlagen van het bonusplafond voor de financiële sector wordt nu voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat heeft het ministerie van Financiën vrijdag bevestigd, meldt de Volkskrant.

Met de wet hadden de bonussen bij banken en verzekeraars per 1 januari beperkt moeten worden tot maximaal 20% van het vaste salaris. De maatregel van PvdA-minister Dijsselbloem (Financiën) is omstreden, omdat in Europa een plafond van 100 procent is afgesproken: de bonus mag niet hoger zijn dan het vaste jaarsalaris. Dat Nederland verder gaat, leidde tot veel kritiek van onder meer de Nederlandse Vereniging van Banken, die vindt dat Nederlandse banken op achterstand worden gezet. Ook de VVD in de Tweede Kamer was zeer kritisch over de maatregel, die in het regeerakkoord staat, maar stemde wel voor.

Te kort
Het beperken van de semipublieke topinkomens tot een ministerssalaris kon vorige week, door een extra zitting van de Eerste Kamer, nog net wel per 1 januari worden ingevoerd. Vervolgens stelden de VVD-ministers Schippers en Blok dat de tijd te kort was om de maatregel nog in te voeren voor de zorgsector en de woningcorporaties.

ABN Amro
De Volkskrant meldt dat het uitstel voor ABN Amro pikant is. De bank verhoogde, vooruitlopend op het nieuwe plafond, vorig jaar al de vaste salarissen van de honderd hoogste managers onder de raad van bestuur. Dat moest de inkomensgevolgen van de bonusbeperking voor de subtop compenseren. Door het uitstel van de wet is ABN Amro, voor zover bekend, voorlopig de enige grote bank waar de bonussen al zijn beperkt tot maximaal 20 procent. ING zegt wel al diverse matigende maatregelen genomen te hebben, maar te wachten op definitieve wetgeving voor de invoering ervan.

De nu uitgestelde wet beperkt ook de gouden handdrukken bij banken en verzekeraars tot maximaal een jaarsalaris. Ook daarvan is nog onduidelijk wanneer het in gaat, nu 1 januari niet is gehaald.

Reageer op dit artikel