nieuws

ING: ‘Adviseur belangrijkste bron van informatie’

Archief

Sparen en leuke dingen kunnen doen is voor het grootste gedeelte van de Nederlanders (66%) de reden om hun geldzaken (beter) op orde te houden. Bij het nemen van financiële beslissingen kiest meer dan de helft voor het minste risico, ook al levert dat een lager rendement op. En de financieel adviseur speelt nog altijd een belangrijke rol bij financiële beslissingen, zo blijkt uit een onderzoek van ING.

ING: ‘Adviseur belangrijkste bron van informatie’

Nederlanders zijn voor financieel advies het meest geneigd te luisteren naar een onafhankelijke adviseur (31%), zo meldt ING in een onderzoek dat is uitgevoerd ter gelegenheid van de nieuwe campagne Financieel fit, die vandaag van start gaat.

Luisteren
Een vijfde kijkt naar informatie op internet en iets meer dan één op de tien is het meest geneigd om naar zijn bank te luisteren. En hoewel jongeren het minst risicomijdend blijken, vallen ze bij financieel advies wel terug op een vertrouwde basis: 41% van de Nederlanders in de leeftijd van 18-34 jaar luistert dan het meest naar familie.

Zes op de tien Nederlanders zouden het liefst eerder stoppen met werken en dan genoegen nemen met een lager pensioen. Jongeren (18-34 jaar) daarentegen zouden liever langer doorwerken (53%) om dan te kunnen genieten van een hoger pensioen.

Beperkt
Ruim een kwart van de Nederlanders voelt zich in de huidige persoonlijke situatie beperkt in de dingen die hij of zij kan doen.

Vincent van den Boogert, directeur Particulieren ING (foto): “Uit ons onderzoek blijkt onder andere dat ruim een kwart van de Nederlanders aangeeft zijn of haar plannen te moeten aanpassen als gevolg van hun financiële situatie. Dit bevestigt dat onze inspanningen om Nederlanders meer grip te laten krijgen op hun financiën, kunnen helpen. Want als je je geldzaken op orde hebt, kun je met een gerust hart financiële keuzes maken. Vaak wordt gedacht dat het regelen van je geldzaken een zaak van de lange termijn is. Maar ook met kleine stappen kun je direct resultaat boeken. Ik daag dan ook iedereen uit de challenge aan te gaan om in 30 dagen meer geld over te houden.”

Overhouden
Tweederde van de Nederlanders wil zijn of haar geldzaken (beter) op orde hebben, zodat er geld overblijft om te kunnen sparen of leuke dingen te doen. Dit geldt voor maar liefst 81% van de Nederlanders tussen de 18 en 34 jaar. 65-plussers hebben een andere drijfveer: 25% van hen wil meer geld overhouden om te kunnen schenken aan kinderen en/of goede doelen.

Door Nederlanders worden een te lage spaarbuffer (23%), werkloosheid (22%) of te weinig pensioenopbouw (12%) als grootste risico’s gezien in de financiële situatie voor de komende 5 jaar. Mannen zien een te lage spaarbuffer en werkloosheid als belangrijkste risico (22%), voor vrouwen is dat de mogelijkheid om niet meer rond te kunnen komen (25%).

Pensioen
In de leeftijd van 35-65 jaar maakt men zich beduidend meer zorgen over de pensioenopbouw (18%) dan Nederlanders in de leeftijd van 18-34 (8%). Jongeren zien werkloosheid als grootste risico. Tegelijkertijd zien ze ook financiële kansen in de komende vijf jaar door de mogelijkheid om meer te verdienen door van baan te wisselen (35%) of door promotie bij de huidige werkgever (29%). Een kwart van de 65-plussers denkt dat hun financiële situatie in de komende 5 jaar kansen biedt om een schenking te kunnen doen.

Minste risico
Nederlanders blijken een risicomijdend volk, meldt ING. Want ook als het minder oplevert, kiezen 6 op de 10 Nederlanders bij het nemen van een financiële beslissing voor de optie met het minste risico.

Maar het op zoek zijn naar voordeeltjes is Nederlanders ook niet vreemd: bijna 1 op de 5 kijkt primair naar waar het meeste financiële voordeel te halen is, bijvoorbeeld met de hoogste spaarrente. En dat geldt vooral voor jongeren (18-34 jaar). Zij zijn van alle Nederlanders het meest gedreven door het behalen van financieel voordeel (24%). Ook zijn zij ten opzichte van de gemiddelde Nederlander het minst risicomijdend: 45% versus 59%. De Nederlandse man is beduidend minder risico-avers dan de vrouw (55% versus 63%).

Challenge
Zelf aan de slag gaan met de financiën is de beste manier om meer grip te krijgen op de uitgaven, denkt ING. In de nieuwe Financieel fit campagne introduceert ING daarom de ‘Meer Geld Overhouden Challenge’, waarbij iedereen in een app uitgedaagd wordt om gedurende 30 dagen meer te besparen.

Reageer op dit artikel