nieuws

‘Dijsselbloem zag voorkeurskandidaat bij AFM niet zitten’

Archief

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft eind 2013 de raad van toezicht van de AFM laten weten een voorkeurskandidaat voor de hoogste bestuurspost niet te zien zitten. Hij wilde dat er breed zou worden gezocht. De minister had ook een voorkeur voor een vrouw, zo meldt het FD vandaag.

‘Dijsselbloem zag voorkeurskandidaat bij AFM niet zitten’

De strijd tussen de politiek en de bestuurders en toezichthouders van de AFM is al enige tijd aan de gang en het FD levert vandaag weer wat nieuwe inzichten.

De krant heeft gesproken met ingewijden rond het selectieproces. Uiteindelijk werd in het voorjaar van 2014 Merel van Vroonhoven unaniem voorgedragen en benoemd, de tweede op de shortlist van kandidaten was AFM-bestuurder Theodor Kockelkoren, volgens de krant. Kockelkoren nam in de zomer van 2013 het voorzitterschap waar voor de zieke Ronald Gerritse, en deed dat, volgens betrokkenen, tot tevredenheid van de raad van toezicht.

Dijsselbloem wilde het echter anders en bracht zijn boodschap in het najaar van 2013 over aan voorzitter George Möller van AFM’s raad van toezicht. Dijsselbloem wilde betrokken zijn bij het proces.

Het is, volgens de krant, het zoveelste bewijs dat Financiën sinds de kredietcrisis de greep op de onafhankelijke toezichthouders op de financiele sector wil vergroten. Eerder werd al duidelijk dat Dijsselbloem (PvdA) in de zomer van 2014 drie leden van de raad van toezicht van de AFM de wacht had aangezegd nog voordat hij had besloten tot een onderzoek naar de integriteit van de raad.

De AFM is een organisatie die overheidstaken uitvoert, maar feitelijk niet direct onder het gezag van een ministerie valt.

Reageer op dit artikel