nieuws

Consumentenbond doet beroep op zorgverzekeraars

Archief

De Consumentenbond heeft VGZ en Zorgverzekeraars Nederland een brief geschreven over het conflict dat VGZ heeft met 500 huisartsen. De belangenvereniging wil dat de ruzie niet over de hoofden van de verzekerden wordt uitgevochten en dat niet onnodig kosten onder het eigen risico worden gebracht.

Consumentenbond doet beroep op zorgverzekeraars

Alle verzekerden met een (nog) niet gecontracteerde huisarts krijgen te maken met de gevolgen, aldus de bond. “Voor sommige behandelingen zullen patienten onnodig naar het ziekenhuis worden doorverwezen.” De daarmee gepaard gaande eigenrisicokosten mogen niet in rekening gebracht worden bij de verzekerde, zo luidt het verzoek aan de verzekeraars. “Als verzekeraars op hun website aangeven dat de contracten afgesloten zijn, verwacht de klant dat dat helemaal klopt, en niet dat er nog over onderdelen onderhandeld wordt”, zegt Consumentenbond-directeur Bart Combee. “Voor consulten kunnen de verzekerden wel terecht, maar voor bijzondere verrichtingen worden patiënten doorverwezen naar bijvoorbeeld het ziekenhuis. Dit wordt dan verrekend met het eigen risico, wat bij een behandeling in de huisartsenpraktijk niet het geval is.”

Niet betrouwbaar

Omdat er per regio een zogeheten preferente verzekeraar namens alle verzekeraars onderhandelt met zorgverleners over de contracten onderhandelt, zijn de 500 huisartsen die geen contract met VGZ willen tekenen, ook niet gecontracteerd bij andere zorgverzekeraars, stelt de Consumentenbond. Het betreft vooral de regio’s Noord-Holland en Limburg. “In totaal gaat het om ongeveer 1,1 miljoen huisartspatiënten.” Verzekerden kunnen beter bij hun huisarts navragen of deze een contract heeft gesloten, adviseert de bond: “De informatie op de websites van de zorgverzekeraars zelf is niet altijd betrouwbaar. In de ‘zorgvinders’ van bijvoorbeeld VGZ, CZ en DSW staan huisartsen aangemerkt als ‘gecontracteerd’ voor 2015, terwijl dit niet het geval is.”

Reageer op dit artikel