nieuws

AFM wil meer keuzemogelijkheden in pensioenen

Archief

Reactie Harman Korte AFM

AFM wil meer keuzemogelijkheden in pensioenen

In een interview dat het FD vandaag had met Harman Korte van de AFM, legt hij wat meer uit over de beweegredenen van de toezichthouder om met dit paper te komen.

Op de vraag waarom Korte het nodig vindt dat mensen ook voor een lagere premie-inleg kunnen kiezen, zegt hij: “Omdat mensen verschillen. Niet iedereen heeft hetzelfde nodig voor de oude dag. Er zijn ook fases in het leven waarin sommige mensen misschien meer geld nodig hebben voor bijvoorbeeld het afbetalen van het huis of het betalen van de studie van kinderen. Enige flexibiliteit in de pensioenpremie is dan gewenst, maar wel met een minimumgrens. Er zijn eerder wel partijen geweest die gepleit hebben om een deel van het pensioen in te kunnen zetten voor het huis of scholing. Maar ons inziens is het lastig om dit soort voorwaarden te stellen. Hoe borg je die? Het is ook nogal kostbaar voor de uitvoerder om daar op toe te zien.”

Keuzevrijheid
Op de opmerking van het FD dat de AFM geen voorstander lijkt van keuzevrijheid van uitvoerder, zegt hij: “Op dit moment wegen de voordelen ons inziens nog niet op tegen de nadelen. We vinden dat er nader onderzoek nodig is. Een belangrijk verschil tussen de pensioensector en de ziektekostenverzekering is dat je bij een switch van uitvoerder ook opgebouwd pensioen moet kunnen overdragen. Dat veroorzaakt extra kosten.”

Als de krant zegt dat er ook mensen zijn die zich afvragen waar de AFM zich eigenlijk mee bemoeit, zegt Korte: “Het kabinet heeft iedereen uitgenodigd om zijn mening te geven over hoe het toekomstig pensioenstelsel eruit moet zien. Dus mogen wij ook iets zeggen. Ik zou het niet kunnen uitleggen als wij geen bijdrage zouden leveren.”

Reageer op dit artikel