nieuws

AFM waarschuwt voor woonlastenverzekeringen

Archief

Veel woonlastenverzekeringen doen niet in alle gevallen wat de consument er van mag verwachten. Dat blijkt uit onderzoek dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) recent heeft gedaan. De betrokken verzekeraars hebben toegezegd de producten te verbeteren waar dit wenselijk is, meldt de toezichthouder.

AFM waarschuwt voor woonlastenverzekeringen

De AFM zegt dat de hypotheekadviseur samen met de consument bij de aanschaf van een hypotheek zal doornemen wat de consequenties zijn wanneer er gedurende de looptijd van de hypotheek arbeidsongeschiktheid of werkloosheid optreedt. De belangrijkste vraag is of de consument in dat geval de maandelijkse hypotheeklasten nog kan betalen.

Het is volgens de AFM daarom belangrijk om drie opties te overwegen:

Optie 1 is het afsluiten van een woonlastenverzekering. Wanneer een dergelijke verzekering gekozen wordt is het belangrijk om te realiseren dat deze polissen erg van elkaar kunnen verschillen in de dekking die ze bieden, zegt de AFM.

De meeste polissen zijn afhankelijk van de regelingen die de overheid heeft voor werkeloosheid en arbeidsongeschiktheid, zoals de Werkeloosheidswet (WW) en Wet Inkomen en Arbeid (WIA). De AFM vindt dat verzekeraars de polissen en de sociale zekerheidsregelingen goed op elkaar moeten laten aansluiten

Optie 2 is om toch een ander, goedkoper, huis te kopen. De maandlasten zullen dan ook bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid beter te betalen zijn.

Optie 3 is dat er reserves zijn (zoals een spaarrekening) die voor een langere periode als overbrugging kunnen dienen.

Zie hier het hele bericht van de AFM. Hier staat het rapport van de AFM.

Reageer op dit artikel