nieuws

Verbond: ‘Nederlandse verzekeraars wel bestand tegen stressscenario’s’

Archief

Verbond: ‘Nederlandse verzekeraars wel bestand tegen stressscenario’s’

Het Verbond van Verzekeraars zegt “met belangstelling kennis te hebben genomen van de uitslag van de EIOPA Insurance stresstest 2014”. Maar wijst er ook op dat de “onderzoeksgegevens bijna 1 jaar oud zijn en de cijfers gebaseerd zijn op schattingen”.

De verzekeraars vinden het goed dat EIOPA, als Europese toezichthouder op verzekeraars, de theoretische gevoeligheid van de Europese verzekeraars voor sterke stressfactoren meet, zoals extreem lage rente. Zeker nu op 1 januari 2016 de verzekeraars naar het Solvency II regime migreren.

Ter voorbereiding daarop werken de Nederlandse verzekeraars ook mee aan het zogenoemde ‘Solvency II overgangsregime’ voor 2015, zo heeft minister Dijsselbloem van Financiën de Tweede Kamer vorige week laten weten, zo meldt het Verbond.

Het Verbond vindt dat uit de test blijkt dat de Nederlandse verzekeraars, zelfs na een stressscenario, gemiddeld nog altijd goed boven het in Solvency II vereiste kapitaal zitten, maar ook dat de lage rente impactvol is. “In Nederland speelt dit meer dan in andere landen omdat Nederlandse verzekeraars verhoudingsgewijs veel langlopende pensioen- en levensverzekeringen van klanten in beheer hebben.”

Het Verbond zegt dat het de aanbevelingen uit het EIOPA-rapport de komende tijd gaat bestuderen. Maar meldt al wel “dat de onderzoeksgegevens bijna 1 jaar oud zijn en de cijfers gebaseerd zijn op schattingen. De betrokken Europese verzekeraars en verzekeringsgroepen moesten rekenen met standaardparameters en konden geen gebruik maken van onderneming specifieke parameters of eigen interne modellen”.

Het Solvency-raamwerk was tijdens de onderzoeksperiode ook nog niet afgerond. Relevante correctiefactoren als de te hanteren rentecurve, waaronder de volatility adjustment en de matching adjustment, zijn nog in ontwikkeling en van groot belang voor de uitkomsten, zo blijkt uit het EIOPA-onderzoek, zo meldt het Verbond. Ook zijn deze belangrijk voor de investeringsfunctie van verzekeraars in de Nederlandse economie.

Uit het onderzoek van EIOPA kwam ook naar voren dat er een aantal niet bij naam genoemde Nederlandse verzekeraars niet overeind bleven in de stresstest.

Reageer op dit artikel