nieuws

‘Financiële sector heeft nieuw type leiders nodig’

Archief

Schaarste aan talent, verscherping van toezicht en beperking van topinkomens vormen wereldwijd de belangrijkste bedreigingen voor het broze herstel van de financiële sector. Zo valt te lezen in het Executive Monitor on Financial Services rapport van Boyden Global Executive Search over de wereldwijde financiële dienstensector.

‘Financiële sector heeft nieuw type leiders nodig’

Banken, verzekeraars en vermogensbeheerders concurreren wereldwijd met technologiebedrijven en corporates om nieuwe leiders, met verstand van digitale innovatie (‘fintech’), cybercrime en big data-analyse aan zich te binden. Maar jonge talenten zien een baan bij een financial als een opstapje naar een carrière in andere sectoren. Tegelijkertijd vliegt financieel talent massaal uit naar niet-financiële bedrijven waar minder last is van wet- en regelgeving en waar bonussen niet aan banden zijn gelegd.

Wijziging
Het veranderende landschap van wet- en regelgeving en toezicht naast de snelle groei van online financiële diensten door bedrijven als PayPal en Apple, dwingen de leiding van traditionele banken en verzekeraars tot wijziging van de strategie en bedrijfsvoering.

Krijtstreep
Joost Goudsmit, managing partner van Boyden Nederland stelt dat de sector nieuwe strategische leiders nodig heeft. “Zonder ‘krijtstreep-mentaliteit’ en met oog voor (en verstand van) technologie, talent management, big data-analyse en cybersecurity. Wie de juiste mensen weet te vinden en te binden, van de boardroom tot het middle management, wint de internationale concurrentiestrijd.”

Cruciaal
De functies die wereldwijd het meest gevraagd zijn bij financiële dienstverleners hebben vrijwel allemaal te maken met informatietechnologie. IT is cruciaal is voor het werven van nieuwe klanten, het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten, het analyseren van (big) data, en voor cybersecurity. Daarnaast heeft de toegenomen roep om transparantie en verantwoording ook sterke groei van functies op het gebied van compliance en legal tot gevolg.

Krimp
Goudsmit bevestigt deze ontwikkeling ook voor de Nederlandse markt: “Mede door de goede stresstest van de Nederlandse banken herstelt de aantrekkelijkheid van een carrière in de financiële sector langzaam. Banken, verzekeraars en vermogensbeheerders zijn -na jaren van krimp- weer aan het inhuren. Maar de wettelijke beperking van prestatiebeloning tot maximaal 20% van het vaste inkomen kan ertoe leiden dat Nederlands financieel talent naar buitenlandse financiële instellingen vertrekt of de sector de rug toekeert en zijn heil zal zoeken in andere bedrijfstakken, zoals de consultancy of de corporate wereld.”

Reageer op dit artikel